НОВИНИ

Вишеградската четворка иска единен стандарт за храните в ЕС

Земеделският министър на Унгария настоя проблемът с двойните стандарти в качеството на храните в Европейския съюз да бъде разрешен. Вишеградската четворка се надява останалите държави от Блока да се присъединят към инициативата. Според Унгария, Словакия, Полша и Чехия - храните в страните от Източна Европа са с лошо качество и по-различен състав от тези на Запад.

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 01.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Тестове, проведени в Чехия и Словакия през последните години показват, че съставът на стоките в новите и старите членки на ЕС е различен, като в новите членки използваните продукти са с по-беден състав и по-лошо качество в сравнение с тези, предлагани на западния потребител. Изследванията предизвикаха гнева на лидерите на страните от Вишеградската четворка. Премиерите на четирите страни ще се съберат утре във Варшава, за да обсъдят предложенията, които ще направят на Европейската комисия.

Шандор Фазекаш, министър на земеделието на Унгария: Изследвахме качеството на храната през последните години и осъзнахме, че в повечето случаи съществува разлика в сравнение с продуктите в Централна и Западна Европа. Това може да се нарече хранителна дискриминация. Не сме хора втора ръка, унгарците очакват да могат да си купуват качествена храна от мултинационалните компании. Поръчахме да се направят още изследвания на продуктите и с нетърпение очакваме какво ще покажат те.

Организации за защита на потребителите и държавни агенции се оплакват, че някои производители на храни използват по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Централна и Източна Европа, отколкото за същите стоки, които се продават в Германия и Австрия. В момента тази практика е разрешена и не е незаконна, тъй като правилата на Европейския съюз изискват единствено на опаковката всички съставки да са ясно изброени.

Мултинационалните компании отхвърлят тези обвинения и твърдят, че съставът на стоките е еднакъв, а причината е в различния вкус на консуматорите. Според изследване на Университета по химия и технологии в Прага от 2015 година газирана напитка в супермаркетите в Германия е подсладена само със захар, докато същата напитка в Чехия е подсладена с фруктоза, глюкозен сироп, както и изкуствени вещества като аспартам. В Чехия продуктът е и по-скъп отколкото в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност от разлив на гориво в Дунав заради заседналия кораб
Няма опасност от разлив на гориво в Дунав заради заседналия кораб
Изложбената зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
Изложбената зала в Пловдив ще бъде ремонтирана