НОВИНИ

Външният министър на Австрия беше избран начело Народната партия

Младата звезда на австрийската политика - външният министър Себастиан Курц - беше избран начело на дясноцентристката Народна партия. Това отваря и пътя му към канцлерския пост след извънредните парламентарни избори през октомври. Вижте още за възхода на 30-годишния политически вундеркинд, наричан вече и австрийския вариант на Макрон.

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 02.07.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

На конгреса в Линц Себастиан Курц спечели лидерския пост на Австрийската народна партия с 98, 7 на сто от гласовете. Той всъщност пое функциите още през май след оставката на вицеканцлера и председател Райнхолд Митерленер, и поиска предсрочни избори, като така зачеркна управляващата сега коалиция със социалдемократите.

На конгреса в Линц беше приет и нов устав, който дава повече власт на лидера. Курц обещава по-малко данъци и регулации, интеграция на мигрантите, но орязване на помощите за тях и по-нататъшна борба за затваряне на пътя им към Европа след края на Балканския марщрут.

Себастиян Курц - външен министър на Австрия, лидер на Австрийската народна партия: Казвам го много ясно, Средиземноморският маршрут трябва да бъде затворен, по-добре днес, отколкото утре.

Само на 30 Курц е най-популярният политик в Австрия и далеч изпреварва партията си. За канцлерския пост той ще се бори чрез радикално обновление. На конгреса смени партийния цвят от черен на тюркоазен и планира, по примера на Макрон, на 15 октомври да се състезава с листа на свое име, с кандидати и извън партийните редици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ 5: Най-прохладните места в Благоевград
Топ 5: Най-прохладните места в Благоевград
Атентати с три коли бомби в Дамаск отнеха живота на над 20 души
Атентати с три коли бомби в Дамаск отнеха живота на над 20 души