НОВИНИ

Володимир Зеленски е фаворит за президентските избори в Украйна?

Според резултатите от първия тур на президентските избори в Украйна комикът и актьор Володимир Зеленски води с около 30%. На балотажа той ще се изправи срещу Петро Порошенко, за когото са гласували около 16 на сто избирателите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:43, 01.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Няма шега, въпреки, че днес е 1 април, украински телевизионен комик печели първия тур на изборите, пише "Ню Йорк Таймс". Това е голямо поражение за политическата класа в Украйна, посочва още изданието. А жителите на Киев са обнадеждени.

Вадим Богаев, жител на Киев: Сега определяме това, което ще излезе от нас след 10-15 години. Каква ще е страната, в която ще живеят нашите деца и внуци. Ето за това давам висока и положителна оценка на тези избори.
Елена Адаменко, жител на Киев: Както винаги - надявамe се. Не знаем какъв ще е крайният резултат, но надежда има.

Анализите на политолозите показват, че украинците искат изцяло ново лице. Мнозина обаче посочват, че липсата на управленски опит и експертен екип е по-скоро недостатък отколкото предимство.

Настоящият държавен глава Петро Порошенко нарече резултатът "суров урок". За бившия премиер Юлия Тимошенко са глаували около 13%, тя вече оспори прогнозните резултати, но се предполага, че за втория тур ще подкрепи Зеленски.

Ще успее ли обаче актьорът, който играе президент в сериал, да влезе в ролята на истински политик и държавен глава? Той ще трябва да се справи с тежката икономическа ситуация, да задържи прозападния курс на страната, въпреки че заяви, че разговори с Русия са неизбежни, и да мисли за нова стратегия за прекратяване на войната в Източна Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поражение за Ердоган - опозицията спечели Истанбул, Анкара и Измир
Поражение за Ердоган - опозицията спечели Истанбул, Анкара и Измир
Предстои нова серия от индикативни гласувания за Брекзит
Предстои нова серия от индикативни гласувания за Брекзит