Върховният съд реши за Брекзит

С 8 на 3 гласа Върховният съд във Великобритания реши, че започването на преговорите за излизане на страната от Европейския съюз трябва да стане с вот от парламента. От кабинета на премиера Тереза Мей обявиха, че това няма да забави процедурата, която трябва да стартира в края на март. За значението на това решение и реакциите, които то предизвиква, от Лондон разказва нашият кореспондент Валентин Илиев.

от БНТ
18:13, 24.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Председателят на Върховния съд, лорд Нюбъргър, заяви, че Брекзит ще доведе до фундаментални промени в британското законодателство, както и на правата на британците, и поради това прави задължителна намесата на парламента. Макар страната да няма писана Конституция, това решение на съда потвърждава върховенството на парламента в британската политическа система.

Правителството в Лондон загуби делото, но решението носи и известно облекчение за Тереза Мей, тъй като съдът реши също, че законодателните органи на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия няма нужда да се произнасят по въпроса. Отговарящият за Брекзит министър Дейвид Дейвис заяви в парламента, че до дни кабинетът ще внесе за гласуване ясен законопроект, даващ право на Тереза Мей да поиска задействането на член 50-ти от Лисабонския договор за напускане на Европейския съюз през месец март.

Джина Милър, британската гражданка, която заведе първоначално делото срещу правителството, изрази задоволство, че съдът е потвърдил суверенността на избраните народни представители. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин не възрази срещу започването на преговорите, но посочи, че опозицията ще държи правителството отговорно за запазване на работните места в страната, за гарантиране достъпа до пазара на британските фирми, както и за това страната да не бъде превърната в "данъчен рай".

Сходни намерения декларираха и либералдемократите, които могат да гласуват и против започването на преговорите. Никола Стърджън - първи министър на Шотландия и лидер на най-отявлените противници на Брекзит - Шотландската национална партия - заяви, че вече е приготвила 50 поправки в проектозакона за начало на преговорите.

Макар за момента в парламента да няма признаци за явен бунт срещу правителствената линия, историята на британския парламентаризъм учи, че в тази институция могат да се очакват всякакви изненади.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Непочистени улици пречат на събирането на боклука в Кладница
Непочистени улици пречат на събирането на боклука в Кладница
Оперираното 5-годишно дете в Пирогов вече е добре
Оперираното 5-годишно дете в "Пирогов" вече е добре