Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Във Варна се подготвят хвърлянето на кръста на Богоявление

В навечерието на Йордановден военни водолази отново направиха оглед в района на Първа буна във Варненския залив, откъдето по традиция ще бъде хвърлен богоявленският кръст. Утре за него в морето ще скочат десетки мъже. Огледът се прави, за да се гарантира безопасността на всички, които ще дойдат на Йордановден край морето.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
22:40, 05.01.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
варна подготвят хвърлянето кръста богоявление

При огледа на района около буната за предмети, които може да са опасни за участниците в ритуала на Йордановден, военните водолази откриха и извадиха стълб за осветелние и различни остри железа.

Капитан-лейтенант Ивайло Василев, Център за подготовка на водолази и бордни спасители към ВМС: "Утре ще има колеги водолази във водата, също така ще има една водолазна лодка, която ще гарантира безопасността на участниците. Тя на борда също ще има водолаз, така че ако има нужда, те веднага ще реагират.

Всяка година желаещите да извъдят кръста от морето на Богоявление стават все повече. Йордан Димитров ще участва в ритуала за първи път. Днес той направи генерална репетиция.

Йордан Димитров: "Понеже никога не съм участвал в тази церемония по хвърлянето на кръста и реших да опитам няколко дни преди това дали ще ми понася организмът."

Докато водолазите обследваха дъното около буната, работници почистиха плажа.

Лари Иванов: "Тук ще бъде пълно с хора, четири дни тук имаше голяма буря."

Метеоролозите предупреждават, че на Йордановден по Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд и сняг. Температурата на въздуха ще бъде отрицателна, но на водата ще се задържи между 4 и 6 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американското разузнаване: Русия има намеса в президентските избори в САЩ
Американското разузнаване: Русия има намеса в президентските избори в САЩ
Йордания предупреди Тръмп да не премества американското посолството в Израел
Йордания предупреди Тръмп да не премества американското посолството в Израел