НОВИНИ

Във Виница няма място за две групи от детска градина

Родители протестират срещу принудителното отписване на децата им от детска градина “Иглика” във варненския квартал Виница. Проблемът сe появи миналата есен, когато заради ремонт на сградата, малките групи бяха преместени в сградата на дома за медико-социални грижи в същия квартал. Договорът с дома изтича на 31 май, но сградата на детската градина “Иглика” все още не е ремонтирана.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:20, 28.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Родителите на децата от третите групи са били уведомени за възможността след края на месец май за техните деца да няма място в градината. Те ще могат да бъдат разпределени между подготвителните групи на близкото училище и в близки детски градини. Родителите не са съгласни.


Силвия Богданова

“Децата искат да си останат в така сформираната група, която съществува.”


Славчо Топалов

“Искат да ни преместят в бараки, които са азбестови, с азбестови плоскости, доказано канцерогенни.Ако имаше друга детска градина във Виница, да. С аналогични условия, можехме да ги подадем.”


Родителите смятат, че законът е на страната на подготвителните групи и искат, ако се налага някой да бъде преместван, това да бъдат първа и втора група, които са с по-малко деца. За това, обаче има пречки.


Марчела Петрова, директор на ДГ “Иглика”, Виница

“По закон децата от подготвителна група могат да учат в училище. Деца от по-малка възрастова група нямат такава възможност.”


Лилия Христова, дирекция “Образование”, община Варна

“В квартал Виница няма ясла към здравеопазването. Единствената ясла е в системата на детската градина “Иглика”.


Директорката на градината и специалисти от дирекция “Образование” в община Варна са единодушни, че никой няма да остане извън системата на училищното и предучилищното образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Джамбазки: Ролята на България на Балканите тепърва предстои
Ангел Джамбазки: Ролята на България на Балканите тепърва предстои
Българските власти изразиха безпокойство заради случващото се в Македония
Българските власти изразиха безпокойство заради случващото се в Македония