НОВИНИ

Японски компании спират вноса на ирански петрол

Японски компании възнамеряват да спрат вноса на ирански петрол, тъй като Япония се бои от американски репресии, ако продължава да търгува с Техеран, съобщават японски медии, цитирани от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:35, 03.09.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
японски компании спират вноса ирански петрол

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши през май да изтегли страната си от международното ядрено споразумение за Иран от 2015 година, според което Техеран се ангажира никога вече да не се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

С изтеглянето на САЩ се възстановяват тежки американски санкции срещу Ислямската република, които бяха прекратени по силата на международното споразумение.

Първите американски санкции бяха въведени в началото на август, а от ноември ще последват други мерки, засягащи петролния и газовия сектор, който е от ключово значение за иранската икономика.

Японското правителство се опита да договори изключване от санкциите, за да може да продължи да купува ирански петрол, след като силно намали внасяните количества. Според медиите обаче американската страна остава твърда и Токио има малки шансове да постигне успех.
Макар да твърдят, че още не са взели никакво решение, японските компании се опитват да увеличат внасяните обеми от други страни, за да могат да се справят без иранския петрол, представляващ 5,3 процента от общия внос.

Япония е бедна на изкопаеми горива и е почти изцяло зависима от доставките от чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Черна гора
Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Черна гора
Журналисти на Ройтерс бяха осъдени в Мианма на 7 години затвор
Журналисти на Ройтерс бяха осъдени в Мианма на 7 години затвор