НОВИНИ

Японският премиер направи промени в правителството

Японският премиер Шиндзо Абе одобри днес нов състав на правителството, в което смени 14 от19-те министри, включително на външните работи и на отбраната, съобщи ТАСС. В кабинета остават най-приближените на Абе - вицепремиерът и финансов министър Таро Асо, генералният секретар на правителството Йошихиде Суга и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

bnt avatar logo
от БТА
10:40, 03.08.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
японският премиер направи промени правителството

Постът външен министър след Фумио Кишида, заемал длъжността над 4 години, поема Таро Коно, оглавявал преди японската агенция по въпросите на административната реформа и комисията за обществена сигурност.

Коно подкрепя курса на Абе за преразглеждане на "антивоенния" член 9 от конституцията. Макар да гледа положително на стратегическия алианс с Вашингтон, се смята, че той би желал преразглеждане статута на американските войски в Япония. Коно е завършил Джорджтаунския университет и е от семейство с традиции в политиката. Баща му Йохей Коно е бил през 90-те генерален секретар на правителството, два пъти - външен министър, също и вицепремиер.

Длъжността министър на отбраната получава Ицунори Онодера, вече заемал поста през 2012-2014 г. Онодера настоява за повишаване на японския отбранителен потенциал. Под негово ръководство група депутати разработиха предложения Токио да купи противоракетни системи "Иджис ашор" и силите за самоотбрана да приемат на въоръжение крилати ракети.

Бившият министър на отбраната Томоми Инада подаде на 28 юли оставка след обвинения в укриване на всекидневните доклади за японските войски, разположени в Южен Судан в мироопазващата мисия на ООН, напомня ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комплекс над село Ангел войвода обявен за археологическа ценност
Комплекс над село Ангел войвода обявен за археологическа ценност
Юнак се калява в боя: Български студенти с втори болид на световно ниво
"Юнак се калява в боя": Български студенти с втори болид на световно ниво