НОВИНИ

Йълдъръм: Опасността от втори преврат не е преминала

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди, че опасността от втори опит за преврат в Турция не е преминала. В интервю за Ройтерс президентът Ердоган заяви, че няма пречка 3-месечния срок на извънредното положение да бъде удължен. Еродаган призна, че има значителни пропуски на разузнаването за провалилия се преврат.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:27, 22.07.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Родители подават децата си на охраната на Реджеп Тайип Ердоган, за да ги целуне. Една седмица след опита за преврат турският президент събра огромно множество за традиционната петъчна молитва в джамия в Анкара, а премиерът Бинали Йълдъръм предупреди, че опасността от втори опит за пуч не е изчезнала.

Бинали Йълдъръм - премиер на Турция: Опасността не е отминала, но нашите граждани не трябва да се безпокоят. Животът се върна към нормалното, но трябва да бъдем внимателни, защото има голямо вероятност луди хора да действат в знак на отмъщение."

Само часове по-рано в изявление президентът Ердоган призова хората:

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "Моля нашата героична нация, която предотврати въоръжения опит за преврат с кураж, да продължи да съблюдава демокрацията по улиците, докато страната ни излезе завинаги от тази трудна ситуация."

И хиляди турци следват призиви на Ердоган. Над хиляда души се събраха снощи пред военната база Етимезгут в Анкара, след като се появяват съобщения за полицейска операция във връзка с неуспешния опит за преврат. Турците спряха камиони и автомобили, за да попречат на танковете от базата да напуснат, спряно беше и електричеството.

Реис Йълдъръм - поддръжник на президента Ердоган: Чухме слухове за операция във военната база и дойдохме тук заради родината. Готови сме да се борим до последна капка кръв.

Турция вече втори ден е в извънредно положение. Европейският съюз изрази загриженост от въведеното извънредно положение. Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини коментира хилядите отстранени, уволнени и арестувани, както и дебатът за връщане на смъртната присъда.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕК по въпросите на външната политика и сигурността: Връщане на смъртната присъда ще направи невъзможно присъединяването на Турция. Нека да е ясно за нашите турски приятели - ние стоим зад демократичните, законни институции, но няма начин реакциите им да подкопават човешките права и свободи. А това, което наблюдаваме, особено в сферата на университетите, медиите, съдилищата е неприемливо. Ясна ли съм?

Но турският министър на правосъдието Мекир Боздаг заяви в интервю за Си Ен Ен Тюрк, че въпросът дали Турция да върне смъртното наказание ще бъде решен според правните съображения, а не според това, какво иска Европейският съюз. По отношение на Вашингтон турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че ако Съединените щати са решителни основният обвинен за опита за преврат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен може да бъде екстрадиран за много кратък период.

Вашингтон е предложил на Анкара да сформира комисия, която да подпомогне турските власти в изготвянето на молбата за екстрадиция на Гюлен. Очаква се в края на ноември да започне съдебен процес срещу мюсюлманския проповедник и членове на неговата организация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-слаба реколта от домати тази година в Петричко
По-слаба реколта от домати тази година в Петричко
60% от българите не очакват промяна в отношенията между България и Турция
60% от българите не очакват промяна в отношенията между България и Турция