НОВИНИ

За какво гласуват в най-щастливата страна

В Норвегия късно тази вечер ще станат ясни първите резултати от изключително оспорваната надпревара за нов парламент. Основните съперници са управляващите консерватори и опозиционната Работническа партия, но бъдещото правителство ще зависи и от това кои техни потенциални партньори ще преодолеят бариерата и ще влязат в парламента. Какво обаче мотивира избирателите да гласуват в богатата петмилионна Норвегия, която тази година свали Дания от първото място в класацията на ООН за най-щастлива страна?

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:13, 11.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света
гласуват щастливата страна
Ерна Сулберг, премиер на Норвегия: Вярвам, че можем да победим, последните анкети показват че е възможно, но зависи кой е мобилизирал по-добре избирателите през последните 24 часа.

Ако консерваторите победят, Сулберг ще стане първата в Норвегия жена премиер с втори последователен мандат. Наричана желязната лейди, но доста смекчила поведението си начело на правителството, тя облекчи данъчно хората с най-високи доходи. Нейният опонент за премиерското кресло - социалдемократът Йонас Гар Стьоре - заложи на обещанието да вдигне данъците, за да има повече пари за учители, за грижи за възрастните и други услуги.

Тази той вечер ще разбере дали е избрал печелившата стратегия.

Йонас Гард Стьоре, лидер на Работническата партия: Чудесно е да гласуваш. Гласовете ще бъдат преброени, това е приятно усещане за демокрация.

Не нужда обаче ще мотивира избирателите в егалитарна Норвегия. Социалната система е силна и сега, а кризата със спада в цените на петрола беше компенсирана успешно със суверенния фонд от петрола. Когато нищо не ти липсва, остава да подкрепяш ценности, казват в това семейство в Осло.

"Не бива да спираме да дебатираме. не трябва да приемаме нещата за даденост. Тогава вече няма да ни е грижа кой управлява, защото и така, и така чувеем чудесно", споделя гражданка.

"Може би петролът ни е направил малко късогледи. Ако помислим за алтернативи, може да намерим нови начини да печелим пари", смята избиртел.

Ограничаване на добива е в програмата на част от малките партии, на които всяка от двете основни политически сили ще разчита за подкрепа при победа.Зелените пък искат пълно спиране на добива на петрол. Климатичните промени вълнуват и най-младите избиратели. Поколението с детски спомен от нападенията на крайнодесния Андреш Брайвик е политически по-активно и се очаква да заяви позиция пред урните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елемент от канделабър откриха археолозите в Плиска
Елемент от канделабър откриха археолозите в Плиска
Георги Чолаков е новият председател на ВАС
Георги Чолаков е новият председател на ВАС