НОВИНИ

Зa първи път действащ президент на САЩ в Хирошима

Историческа визита на Барак Обама в Хирошима - за първи път действащ американски президент посещава японския град, след пускането на атомна бомба по време на Втората световна война. Визитата предизвика противоречиви реакции сред местните жители, които настояваха Обама да поднесе официално извинение за бомбардировките. От Белия дом обаче подчертаха, че целта на посещението, е една - да бъде отдадена почит на загиналите. Още подробности от кореспондента на БНТ в Азия - Георги Джартов.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
17:04, 27.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Посещението на Барак Обама беше потвърдено предварително, но до последния момент не бе ясно дали ще случи. Въпреки неговото отдавнашно желание да посети Мемориална на мира, визитата е спорна. За много американци посещението и формалното признаване на ужаса на първата атомна бомбардировка е ненужна демонстрация на слабост.

За японската страна посещението не е достатъчно, без поднасяне на официално извинение за страданието принудило Токио да капитулира през 1945 г. В тази сложна обстановка Барак Обама избра да се съсредоточи върху човешкото страдание и уроците за бъдещето. Те се олицетворяват от малкото останали очевидци на бомбардировката.

Барак Обама, президент на САЩ: Един ден гласовете на оцелелите няма да се сред нас, за да свидетелстват. Но споменът за сутринта на 6ти Август 1945 година никога не бива да избледнява!


;

Обама поднесе емоционалната и затрогваща реч, която малко оцелели очакваха да доживеят. На заден план бе железният скелет на купола в епицентъра на взрива, а редом до него бе японският президент. В своето слово Шиндзо Абе потърси началото на стратегическото сътрудничество между Вашингтон и Токио.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония: 70 години по-късно, врагове, които се биеха толкова яростно един срещу друг, станаха приятели. Духовно свързани съюзници, които споделят дълбоко доверие и приятелство.

След церемонията, Обама разговаря за кратко с двама оцелели. До днешната визита, единствено американския президент Джими Картър е бил в Хирошима, но на частна визита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешават подслушване на лица в потенциална опасност
Разрешават подслушване на лица в потенциална опасност
Премиера на Любов и смърт в Мулен Руж
Премиера на "Любов и смърт в Мулен Руж"