НОВИНИ

Закриха отделението по хемодиализа в болницата в Дупница

Закриха отделението по хемодиализа в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница, заради натрупани дългове на лечебното заведение. Задълженията, които има болницата са почти 1 млн. лв. Пациентите, които се нуждаят от хемодиализа ще трябва сами да изберат къде да продължат с лечението си - в Благоевград, София или Кюстендил.

bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 26.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

От ръководството на общинската болница в Дупница казаха, че закриването на отделението по хемодиализа се налага по икономически причини. Досега то е било на загуба, тъй като в него са се лекували по около 7 пациенти месечно и за това трудно са покривани разходите за консумативите, които са били необходими.

д-р Росен Тимчев, упр. МБАЛ „Св. Иван Рилски”- Дупница: "Отделението няма как да се самоиздържа и то трябва да бъде дотирано от другите отделения, а при дълговете, които има болницата и икономическото състояние това не е целесъобразно".

Апаратурата, която е ползвана в отделението по хемодиализа ще бъде запазена и ще се ползва само при спешни и неотложни случаи, а медицинският персонал ще бъде насочен към други отделения. Много от пациентите не са съгласни със закриването на отделението по хемодиализа.

Закриването на отделението е част от плана на ръководството на лечебното заведения за намаляване на дълговете. В момента болницата има почти 1 млн. лв. натрупани задължения предимно към фирми за доставка на лекарства.

д-р Росен Тимчев: „В момента сме изплатили почти 3 месеца над 120 000 лв. Това са средства, които са постигнати с икономии, за които прилагаме от екшън плана, който е утвърден от здравна и икономическа комисия на Общинския съвет”.

Засега не се предвижда затварянето на други отделения, тъй като те успяват да се самоиздържат, обясниха от ръководството на болницата. От там казаха още, че ако се подобри финансовото състояние на лечебното заведение отново ще бъде разкрито отделението по хемодиализа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата от 2008 г. е причинила половин милион смъртни случая от рак в света
Кризата от 2008 г. е причинила половин милион смъртни случая от рак в света
Нестандартен гараж в Логодаж
Нестандартен гараж в Логодаж