НОВИНИ

Телефонните измамници от гр. Левски живеят луксозно без да работят

Участниците в организираната група за телефонни измами от град Левски и с. Градище, Плевенско, които вчера бяха заловени от пловдивската полиция, не са имали нито ден трудов стаж, но живеят в добре уредени и красиви домове. За съучастие в измамите за национално издирване са обявени Галя Паскалева и Господин Господинов от с. Градище - според полицията двамата са притискали жертвите по телефона с измислените сюжети. Ето какво видя наш екип, който със съдействието на полицаите от град Левски засне къщите и имотите на измамниците.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:15, 03.08.2016
6294
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Така ни посрещна синът на един от главните организатори на групата за телефонни измами - Серафим Серафимов. Той беше и единственият от роднините на арестуваните вчера измамници, когото заснехме. Всички останали се пръскаха моментално при появата на камерата ни. Големите къщи на двамата братовчеди обаче, нямаше как да се скрият.

В този добре уреден дом живее Димитър Серафимов - Келеша, известен на полицията и задържан като основният организатор на телефонните измами. И хората от град Левски го познават като такъв, още повече, че няколко пъти, той е бил задържан и освобождаван за такова престъпление.

Жителите от Левски обаче, явно много се страхуват от двамата братовчеди и затова трудно се решаваха да говорят за тях.

- Гледам, че все обикалят с колите у махалата, търсят някакви хора. Мамят хората, вземат парите, а аз днес нямам за хляб пари.

От плевенското село Градище са другите двама участници в измамната схема, които са провеждали телефонните разговори с нарочените хора и са им оказвали психологически натиск.

Това е домът на Галя Паскалева и Господин Господинов, които живеят тук на семейни начала. В момента в двора и къщата няма никой - двамата са обявени за национално издирване. При претърсването в дома им бяха намерени вещи, които имат връзка с воденото досъдебно производство.

Двойката има 2 деца, които в момента са при родителите на мъжа. Запитах хората познават ли ги и знаят ли, че са участвали в измамна група.

Зюлхар Велиева - с. Градище: Познаваме ги, не са лоши, но не знаех, че такива работи са правили.

Даринка Дикова - с. Градище: Чувахме, че някакви измами правели, но не знаем какви. Не е добре това, защото хората изнемогват, пък да живеят на чужд гръб - така не може.

Кметът на Градище разказва, че виждал как двойката живее охолно, но решил, че използва пари от роднини, които са на гурбет в Чехия.

Стефан Стефанов - кмет на с. Градище: Ползват автомобил, черпят се... Него един път го хващаха за телефонна измама, но го пуснаха. И сега пак. Значи причината не е нито в нас, нито в полицията. След като са го хванали, после пуснали - играем си на котка и мишка - хвани го, пусни го.

- Хората от селото обвиняват най-вече измамените. Защото на днешно време не би трябвало да се поддават на такива измами.

- Да, но това са възрастни хора.

- Имам една леля. Измамиха я с 3000 лв. Отива на 200 метра и носи 2800 лв. и ги моли да я изчакат да отиде до комшиите, за да им ги додаде.

- Изводът е, че ще продължава това нещо, ако не се вземат мерки да ги накажат измамниците.

За последните пет години телефонните измамници са събрали от жертвите си над 18 милиона лева. Според проучване на Върховната касационна прокуратура с времето броят на наивните вместо да намалява - се увеличава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ранени полицаи след бой в Сандански
Двама ранени полицаи след бой в Сандански
Какви мерки се предприемат срещу нелегалните мигранти в София?
Какви мерки се предприемат срещу нелегалните мигранти в София?