НОВИНИ

Залозите и американските избори

Преди голямото гласуване в 12 щата в Съединените щати, всички се питат кой ще спечели и кой ще загуби? Как букмейкърите виждат надпреварата и как те определят шансовете на претендентите в двата лагера? Изкушение ли е полето на политиката за залагащите, как се правят коефициентите - Цветелина Йорданова разговаря с Александър Митев, който се занимава с онлайн залагания от 12 години.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:54, 01.03.2016
Чете се за: 04:21 мин.
По света

ВСИЧКО Е ЯСНО ПРЕДИ СУПЕРВТОРНИКА

- Какви са предвижданията на букмейкърите за изхода от Супервторника?

- Според моментните коефициенти, борбата за кандидат-президент вече почти е приключила. Доналд Тръмп е голям фаворит с коефициент 1.3, което му дава около 75 % вероятност да спечели номинацията на Републиканската партия. При Хилари Клинтън нещата са още по-категорични, при нея коефициентът е 1.05, което й дава над 95% вероятност тя да е кандидатът на демократите. За сравнение, ако някой счита, че ще е някой друг, а не Клинтън, може да заложи за нея на коефициент 20, тоест, ако заложи 100 лв, ще спечели 2000. Въпреки че само в четири щата първичните избори минаха, те показаха много ясни тенденции, които доведоха до тези категорични коефициенти. Например, победата на Хилари Клинтън в Южна Каролина се счита за много ключова, тъй като там се видя, че тя категорично печели вота на афроамериканските избиратели и това означава, че тя няма да има проблем в тези шест южни щата, в които ще се гласува по време на Супервторника. Отделно, тя се ползва с категоричната подкрепа на своята партия, което означава,че за нея ще гласуват почти всички суперделегати - това са висши членове на партията, които имат право да гласуват като делегати от отделните щати и оформят над 700 от гласовете. И не на последно място, изборите при демократите са пропорционални - самата технология е такава. Това означава, че дори да се случи нещо голямо и Хилари Клинтън да започне да губи от Бърни Сандърс през следващите месеци в останалите щати, това най-вероятно няма да е достатъчно за победа на Сандърс. Причината - Клинтън ще продължава да взима някакъв процент и да "събира" делегати, а очакванията са след Супервторника да получи още по-голяма преднина.

;

КЛИНТЪН И ТРЪМП - ПРЕДИЗВЕСТЕНИ ПОБЕДИТЕЛИ

Очаква се след Супервторника да се запази тенденцията и Тръмп, и Клинтън да спечелят навсякъде. Изключение е са щата Върмонт, който е родният на Бърни Сандърс и Тексас, който пък е роден на Тед Круз. И на двете места се очаква те да бъдат категоричните победители. Във всички останали щати се прогнозират победи за Тръмп и Клинтън. Интрига може да има и в Масачузетс, къдетоБърни Съндърс първоначално беше фаворит, но в момента социологическите проучвания дават сериозна преднина на Клинтън.

При републиканците нещата са малко обърнати, там фаворитът не ползва одобрението на партията, дори напротив. Там фаворит на политическия елит е Марко Рубио, но въпреки това коефициентът за него е 5.5, което е по-малко от 25% вероятност той да бъде кандидатът. Причината Рубио да е втори фаворит, а не Тед Круз, е подкрепата от страна на партията му и това, че има много втори места на първичните избори. Очаква се след Супервторника те да станат още повече. Въпреки това, Тръмп категорично печели популярния вот и на всеки един от кандидатите ще му е много трудно да се пребори с това, въпреки нежеланието на партията Тръмп да получи номинацията.

И ВСЕ ПАК... ИЗНЕНАДИ СА ВЪЗМОЖНИ

- Какво събитие може да преобърне надпреварата?

- При демократите само някакво страшно неочаквано събитие от ранга на Уотъргейт, Моникагейт, смърт или нещо друго драстично.

- Как се правят коефициентите, на базата на каква информация?

- Създават се статистически модели, използва се теория на вероятностите и тези модели показват каква е вероятността дадено събитие да е случи. Например, ако вероятността за едно събитие е 50%, като хвърляне на една монета ези-тура, тогава коефициентът би бил 2 за ези и 2 за тура. Съответно букмейкърите пускат редуцирани коефициенти, например 1.9 срещу 1.9, откъдето всъщност идва и печалбата им. Те винаги имат предимство, защото те определят коефициентите, които винаги са изгодни за тях.

;

ПОЛИТИКАТА И ЗАЛАГАНИЯТА

- Политиката популярен "терен" за залагания ли е?

- Не бих казал, че е популярен. Масовият залагащ предпочита спортни събития категорично. Тези случайни събития дават предимство за нека ги наречем - "разбирачите", защото букмейкърите са експерти в спортните събития и когато трябва да правят коефициенти за събития от типа на Оскарите, Грами, Евровизия и т.н. те изпитват трудности и човек с добри познания и бекграунд може да се възползва от това.

КОЕФИЦИЕНТИ И ПРОУЧВАНИЯ

- Може ли да се вярва на коефициентите повече, отколкото на социологическите прогнози преди гласуването?

- Коефициентите са най-добрият индикатор за това какво се случва в момента, защото отразяват ситуацията много безпристрастно. Но трябва да подчертаем, че за тях все пак се използват социологически проучвания. Медиите обичат да създават интрига, защото това е интересно на зрителите и читателите, но реалностите са по-различни. Например преди 4 години, дори в деня на изборите, медиите бълваха информация как борбата между Ромни и Обама е много оспорвана. Тогава дори имаше едно изследване на голяма агенция, което излезе в последния момент - че Ромни води с 5%. Всъщност, реалността беше много различна. Коефициентът за Обама беше под 1.10, а за Мит Ромни - над 10. Това мога да го обясня със следния пример - ако "Левски" гостува на "Камп Ноу" на "Барселона" коефициентът би бил подобен на този на Ромни, а дори най-големите фенове на Левски едва ли биха са се надявали, че "Левски" може да победи там.

- От гледна точка на коефициентите, в момента изглежда, че битката ще е между Тръмп и Хилари Клинтън и накрая Клинтън ще спечели, така ли?

В момента изглежда така. Категорично Хилари Клинтън ще бъде кандидатът на демократите. Тръмп ще бъде с много голяма вероятност, а вече как ще се променят коефициентите, когато това стане факт, е трудно да се каже. Но Хилари Клинтън вероятно ще продължава да е големия фаворит.

;

ИМА ЛИ МЯСТО ЗА НОВИ ИГРАЧИ

- Има ли място за нови играчи в надпреварата или нови лица могат да се очакват само при кандидатите за вицепрезидент?

- Надпреварата вече е твърде напреднала, за да се говори за нови участници. Докато нещата при номинациите в двете партии изглеждат доста ясни, за поста вицепрезидент още нищо не се знае. Фаворит за кандидат-вицепрезидент на Демократическата партия е Джулиян Кастро. Той е от мексикански произход, бивш кмет на Сан Антонио, в момента е в администрацията на Обама и участва активно в кампанията на Клинтън. Ако Хилари стане президент, а той-вицепрезидент, ще са много интересна двойка, защото ще са жена-президент и латиноамериканец - вицепрезидент. Той е големият фаворит. Докато при републиканците нещата се променят и са много по-неясни, защото Тръмп е много непредвидима личност. От няколко дни фаворит за вицепрезидент на Тръмп е губернаторът на Ню Джърси - Крис Кристи, който след като отпадна от надпреварата за кандидат-президент, изненадващо подкрепи милиардера. Това се тълкува като доста сериозна възможност именно той да бъде вицепрезидент или поне показва, че има желание за това. Преди това да се случи, фаворит беше Джон Кейсик, който се счита за най-опитен сред републиканците и, разбира се, Марко Рубио. Ако Рубио успее да остане до финалната права с Тръмп, много вероятно е да бъде кандидат за вицепрезидент.

ЗА КАКВО СЕ ВОДЯТ КАМПАНИИТЕ

- Ако нещата изглеждат толкова ясни, поне според коефициентите на букмейкърите, каква е ролята на кампаниите, в които се влагат толкова милиарди долари? За тях работят големи екипи, провеждат се в огромен мащаб и с огромен размах, цялото това шоу, което продължава месеци - каква е неговата роля и до каква степен кампаниите определят изхода от вота?

- Разбира се, че имат влияние и до сегашната ситуация се е стигнало до голяма степен и благодарение на тези кампании. В същото време бяхме свидетели на голямо харчене на пари, без никакъв резултат. Пример е кампанията на Джеб Буш, който в началото беше считан за големия фаворит, а всъщност доста рано отпадна от надпреварата. В същото време Тръмп в началото на кампанията беше с огромни коефициенти, считаха го за реалити звезда без никаква подкрепа в Републиканската партия и без никакви шансове. В началото, когато излязоха първите социологическите проучвания, че Тръмп печели популярния вот, дори тогава коефициентите за него бяха около 8, а в момента виждате, че само след няколко гласувания се превърна в суперфаворит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският посланик: 3-ти март е топъл и популярен празник и в Русия
Руският посланик: 3-ти март е топъл и популярен празник и в Русия
Лекари недоволстват от проекта за рамков договор
Лекари недоволстват от проекта за рамков договор