НОВИНИ

Западни издания коментират подписаното споразумение за името на Македония

Македония сменя името и слага край на непримиримия спор с Гърция, пише британският в. "Гардиън". Изданието отбелязва, че след десетилетия един от най-упоритите балкански спорове е приключил на брега на Преспанското езеро, като Македония и Гърция са подписали споразумение, официално възвестяващо нова епоха на мир. Вестникът коментира, че подписаният документ заличава и последната следа от старата Югославия, а с приемането на новото име Македония не само се преименува, но и в крайна сметка ще промени картата на Европа.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:14, 18.06.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света
западни издания коментират подписаното споразумение името македония

Британското издание "Индипендънт" отбелязва, че церемонията на Преспанското езеро се е състояла, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас е оцелял при вот на недоверие. Изданието коментира също, че макар и подписано от министрите на външните работи на двете страни, сега споразумението ще трябва да бъде одобрено и от парламентите им, а в Македония ще има референдум. "Индипендънт" допълва, че документът, който беше обявен още във вторник, е бил посрещнат с протести и в двете страни.

В. "Дейли телеграф" коментира, че с подписването е сложена точка на спор, тровил отношенията между Гърция и Македония от 1991 г.

Изданието допълва, че този спор е един от най-дълго продължилите дипломатически спорове в света, като е започнал преди 27 години с обявяването на независимостта на Македония, но корените му са векове назад. Вестникът коментира, че двамата премиери Зоран Заев и Алексис Ципрас, които са родени само с няколко месеца разлика през 1974 г., не са отстъпили пред силно враждебни реакции в своите страни, за да бъде сключено споразумението. Изданието допълва, че Скопие се надява да получи дата да започне преговори за присъединяване към ЕС на срещата на върха на съюза в края на месеца, както и покана за присъединяване към НАТО в средата на юли.

Американският в. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че подписаният документ проправя пътя за разширяване на ЕС и НАТО. Вестникът допълва, че въпреки подписването на споразумението и от двете страни на границата е имало ожесточение и изтъква в тази посока съпротивата срещу документа и в Гърция, и в Македония.

В. "Файненшъл таймс" пише, че церемонията по подписването на споразумението е била помрачена от протести.

Германското списание "Шпигел" коментира, че Ципрас се надява с това споразумение да бъде възприет като политик от международна величина и че иска да влезе в учебниците по история като човекът, решил сложен национален проблем, който в продължение на четвърт век различни правителства не са могли да решат.

Повечето от изданията определят споразумението като историческо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибари блокират днес редица европейски пристанища в знак на протест
Рибари блокират днес редица европейски пристанища в знак на протест
ОП Транспорт: Съвременни информационни системи за управление на трафика
ОП "Транспорт": Съвременни информационни системи за управление на трафика