НОВИНИ

Западни издания: "Мързеливите" се надигнаха срещу трудовата реформа на Макрон

Първата социална мобилизация от началото на президентския мандат на Еманюел Макрон, насочена срещу промените в трудовия кодекс, бе тест за втория по големина френски синдикат - Общата конфедерация на труда - но също така и за държавния глава, който показва решимост да реформира, пише в. "Монд".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:13, 13.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света
западни издания мързеливите надигнаха трудовата реформа макрон

Думата "мързелив" бързо стана обединяващ лозунг за демонстрантите на вчерашния протест по улиците на Париж, Ница, Марсилия и други френски градове, където протестиращи скандираха: "Мързеливи лентяи, обединете се", пише "Гардиън".

През уикенда избухна полемика, след като Макрон заяви по време на посещението си в Атина в петък, че няма да отстъпи "нито пред мързеливците, нито пред циниците, нито пред крайните" противници на трудовата му реформа. Затова вчера, по време на шествието в Париж, което премина в празнична атмосфера, въпреки няколко инцидента между демонстранти и полиция, участниците издигнаха плакати, на които се четеше: "Мързеливците са на ход" или "Макрон, спукана ти е работата, лентяите са на улицата", пише "Монд".

Броят на участниците в демонстрацията (223 000 в цяла Франция по данни на министерството на вътрешните работи) - който бе по-малък от миналогодишните демонстрации срещу промените в трудовото законодателство на президента социалист Франсоа Оланд - ще служат като мерило за способността на профсъюзите да мобилизират хора срещу Макрон.

Дълбоки разделения излязоха наяве между решените да се борят и готовите на компромис с реформите, целящи да направят по-лесно за компаниите да наемат и уволняват работници. Няколко от най-големите синдикати във Франция не взеха участие в протестите, което успокои правителството.

Във вчерашния ден на протести и стачки Макрон отиде на посещение в опустошените от урагана Ирма френски отвъдморски територии, за да отправи послание към пострадалите, за да ги успокои и да потуши зараждащата се полемика за предполагаемата неподготвеност на държавата, пише в. "Фигаро".

Затова му се наложи да изнесе реч още със слизането от самолета в град Поант-а-Питр в Гваделупа, в която каза, че френското правителство е направило един от най-големите въздушни мостове след Втората световна война. Той демонстрира самоувереност и заяви, че е съгласен да се извърши парламентарно разследване на реакцията на властите при бедствието, каквото искат трите най-големи опозиционни партии във Франция, допълни френското издание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът няма да заседава на първия учебен ден - 15 септември
Парламентът няма да заседава на първия учебен ден - 15 септември
Драстично поскъпване на цените на храните
Драстично поскъпване на цените на храните