НОВИНИ

Започва процедурата по екстрадиция на Пучдемон

Прокуратурата в Германия поиска официално от съда да разреши екстрадиция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. На 25 март сепаратисткият лидер беше арестуван в Германия, докато пътуваше от Финландия за Белгия, където живее в изгнание. Срещу Пучдемон има издадена европейска заповед за арест по обвинения в подстрекателство към бунт и злоупотреби. Ако бъде признат за виновен, може да получи присъда от 30 години затвор.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:21, 03.04.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Карлес Пучдемон се намира в този затвор в Ноймюнсер, провинция Шлезвиг-Холщайн. Германската прокуратура заяви, че е отправила искането си до областния съд, след като е проучила детайлно мотивите в издадената от Испания европейска заповед за арест.

Вибке Хофелнер, говорител на главния федерален прокурор на Германия: Проверихме дали основанията за европейската заповед за арест имат сравним еквивалент в германското законодателство и установихме, че такъв съществува. На мнение сме също така, че има опасност обвиняемият да се укрива. Затова и препоръчахме екстрадиция.

Решението за екстрадиция се очаква до няколко дни, а до тогава германската прокуратура е поискала Пучдемон да остане в затвора. След ареста адвокатите на бившия каталунски премиер обжалваха повдигнатите от испанския върховен съд обвинения и се обърнаха към германските власти с призив да се намесят в случай, тъй като според тях той е с "политически измерения".

Пред затвора в Ноймюнстер днес се бяха събрали поддръжници на Пучдемон.

Хосе Мануел: Екстрадицията е предателство към ценностите на Европейския съюз. Пучдемон е политик с идеали, които са в опозиция на испанското правителство, но именно различията с в основата на нашето съвместно съществуване в Европа, нали?
Розали: Германия не постъпва правилно. Трябваше да останат встрани като другите държави - Дания, Финландия, Белгия. Живея тук в Шлезвиг-Холщайн, къщата ми е тук, тук плащам данъци и не смятам, че това е редно.

Карлес Пучдемон избяга от Испания преди 5 месеца, след като премиерът Мариано Рахой замрази автономията на Каталуния и уволни регионалното правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черен вторник във Франция
"Черен вторник" във Франция
Двама въоръжени рецидивисти избягаха от Софийския затвор
Двама въоръжени рецидивисти избягаха от Софийския затвор