НОВИНИ

Защо даряваме по празници?

Всяка година за Коледа има десетки благотворителни кампании. Отвсякъде ни призовават да бъдем добри и щедри, да помогнем, да спасим, да променим света и себе си. И се получава - кампаниите са успешни.Каква е психологията на дарителството и кой дарява най-често? Цанка Николова разказва.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:26, 29.12.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Усмивка. Позитивизъм. Чувство на удовлетворение. Всичко това излъчва този, който е решил да дари частичка от себе си на човек в нужда.

Пенка Лазарова, председател на УС на фондация „Благотворител“: Ако говорим за дарителство, за благотворителност, а то е важно да говорим за тези положителни качества на характера и много е важно да образоваме сърцата на нашите деца, защото ако научим децата да даряват, да бъдат съпричастни и състрадателни към околните, тогава нещата биха се получили по един естествен начин.

А естественият начин е добрият пример. От родители към деца. От богати към по-бедни. И дори от непознат към непознат.

Евгени Митков, дарител: Вътрешно това е може би едно от най-големите щастия, да видиш, че това, което правиш го правиш, прави и другите хора щастливи, а не само теб. А същевременно това създава и една позитивна обстановка, една позитивна енергия.
Николай Димитров, социален психолог: Най-интересното е, че даряват самите хора, които са в нужда повече, защото знаят какво е да нямаш и да имаш потребност от нещо, което съответно някой друг има.
Евгени Митков, дарител: А когато ти им дариш тази усмивка, тази усмивка е заразителна започва да се разпространява в цялото общество и оттам идва и силата на дарението, че кара цялото общество да се усмихва, а не само група от него.
Николай Димитров, социален психолог: Ако тръгнем от научната психология, това се случва заради феномена на заразата, тоест виждаме как хората около нас даряват и се включваме, защото искаме да бъдем част от социума и да направим това, което правят другите.
;

И макар дарителството да се усилва около празниците, оказва се, че напоследък все по-често отделяме средства и време през цялата година.

Пенка Лазарова, председател на УС на фондация „Благотворител“: Даренията са регулярни, но се наблюдава растеж около Рождество Христово, може би защото тогава атмосферата е по-различна, всеки иска да направи нещо добро за другите.

Според психолози причина за даряването по празници е и чувството за вина, което ни кара да дарим на някого в нужда и по този начин да си осигурим душевен мир, комфорт, спокойствие. А даряването не винаги е въпрос на пари. Необходима е по-скоро добрина в душата на човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонтът на тротоарите в Добрич
Започва ремонтът на тротоарите в Добрич
 Най-малко 12 загинаха при пожар в Ню Йорк
Най-малко 12 загинаха при пожар в Ню Йорк