НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност в Манхатън заради Доналд Тръмп

Всички срещи и подбора на състава на бъдещата американска администрация се провеждат не във Вашингтон, където е политическият елит, а в сърцето на Манхатън, в Тръмп таъур. Това е един от най-посещаваните от туристи райони - над 5 милиона души се очаква да посетят града между Деня на благодарността и Нова година. Как да се балансира между интересите на жителите и сигурността - властите имат специален план. Ще искат и федералното правителство да покрие част от разходите по охраната.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 19.11.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

"Пето авеню" пред кулата Тръмп няма да бъде затваряно - това побързаха да обявят нюйоркските власти на специална пресконференция за мерките за сигурност през празничния период. Кулата е в сърцето на Манхатън, близо до много посещавани места като Рокфелер център, в самия небостъргач има луксозни магазини.

Там са и офисите на новоизбрания държавен глава, където по цял ден се изреждат съветници, сътрудници и бъдещи министри, и резиденцията му на върха.

Джеймс О Нийл полицейски комисар: За първи път от десетилетия президентът на САЩ ще е жител на Ню Йорк. Властта ще бъде предадена през януари. По-голямата част от този преход ще се случва от офисите на новоизбрания президент в Манхатън. Планът ни обхваща този преходен период - около 65 дни.

Прегради от бетон и метал, тежковъоръжени полицаи, Сикрет сървис, кучета, уреди за засичане на експлозиви и радиация - мерките ще бъдат взети, но кметът демократ подчерта, че начинанието изисква съществен ресурс и ще натовари финансово нюйоркската полиция.

Бил де Блазио кмет на Ню Йорк: Градът не се е изправял пред такава ситуация. Вярваме, че федералното правителство ще прояви разбиране и ще помогне.

Пропусквателният режим дразни минувачи и посетителите на кулата, от бутиците и кафенетата в района се оплакват от 20 процентово намаление на оборота и се питат какви ще са бъдещите загуби. А властите се готвят и за още по-голямо предизвикателство - никой не знае дали Тръмп няма да продължи редовно да пребивава в Ню Йорк и след като встъпи в длъжност. По време на кампанията вечер много често се е прибирал само за да пренощува у дома си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емилия Кларк ще се снима във филма  за Хан Соло
Емилия Кларк ще се снима във филма за Хан Соло
Доколко е ефективно задължителното гласуване?
Доколко е ефективно задължителното гласуване?