НОВИНИ

Жители на протест срещу Северната тангента

Жителите на северните квартали на София нямат връзка до вече завършената Северна скоростна тангента. За това алармираха граждани от столичните квартали “Илиянци”, “Бенковски”, “Требич” и “Нови Искър”, които отново излязоха на протест пред Столичната община. Хората се оплакаха, че ежедневно са принудени да стоят в задръствания, защото използват обходни маршрути.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:35, 19.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Причина за километричните тапи в района е завой в края на тангентата, който е невъзможен за преодоляване от водачите на тирове. Картината се допълва и от тесен подлез, при който разминаването е почти невъзможно. Протестиращите пред Общината заявиха, че още при планирането и строежа на магистралата, сигнализирали за проблемите отговорните институции, но не са получили отговор.

Евгения Каменова, жител на кв. “Бенковски”: “През цялото време си посочваме проблемите, че така изградена тангентата затваря сега съществуващите пътища и не посочва алтернатива, не изгражда нови.”

Оказва се, че части от тангентата са изградени върху частни имоти, чиито собственици все още не са обезщетени от Общината.

Здравко Здравков, главен архитект на София: “Булевард “Рожен” е одобрен като проект, но в момента процедурата по неговото одобряване е обжалвана в съда. След изтичането на процедурите по обжалване, ще започне производство по отчуждаването на имотите.”

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призна, че достъпът до тангентата от различните населени места на София все още не е осъществен, но се търсят временни решения, докато се изгради основната пътна инфраструктура.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: “В следващия период предстои да бъдат направени четири връзки от Северна скоростна тангента към града и към населените места около тях.”

До края на месеца кръговото движение на Околовръстното шосе и улица „Васил Левски“ до село Мрамор ще бъде пуснато, с което се очаква значително облекчение на трафика в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Ансамбъл Филип Кутев на 65 години
Ансамбъл "Филип Кутев" на 65 години
Горанов: Цените на дребно за горивата ще се запазят
Горанов: Цените на дребно за горивата ще се запазят