НОВИНИ

Жителите на Сирт започнаха да се връщат по домовете си

Жители на либийския град Сирт започнаха да се връщат по домовете си, след като райони на града бяха освободени от "Ислямска държава". Сирт беше най-голямата база на джихадистите извън Сирия и Ирак.

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 28.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Либийски военни освободиха части от град Сирт през последните седмици. Градът беше превзет от "Ислямска държава" миналата година. Сега първите местни жители започват да се връщат по домовете си при засилен контрол.

Фараж Салем Аммар, либийска армия: "Нашата мисия е да защитаваме крайбрежния път и пътя от Мисрата до Сирт, а също и да обезопасим завръщането на семейства до освободените райони. Претърсваме коли, които превозват големи количества гориво от черния пазар, за да не го изнасят за "Ислямска държава".Спираме и тези, които продават на завишени цени".
;

Либийските въоръжени сили напредваха бавно в града. Бригадите са главно от Мисрата. След затишие в боевете, те атакуваха на няколко фронта с въздушни удари и артилерия. В града обаче остават гнезда на съпротива от страна на терористите. Местни хора свидетелстват за преживяното под контрола на джихадистите.

Юсеф Атбека, представител на властите в Сирт: "Терористите от "Ислямска държава" превзеха напълно град Сирт, включително района Уади Жареф. Те извършиха много престъпления".

Пълното освобождаване на Сирт ще бъде ключова победа срещу "Ислямска държава ". Грдcj е крепост на радикалните сунити извън Сирия и Ирак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор
Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор
Корсиканци заплашват ислямистите
Корсиканци заплашват ислямистите