НОВИНИ

Значителен спад на насилието в Сирия

Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура обяви, че там се наблюдава значителен спад в насилието през първите 24 часа от влизането в сила на примирието. То беше изработено и прието от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров след дълги преговори през миналия уикенд.

Георги Петров
от Георги Петров
09:00, 14.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

На пресконференция в Женева Де Мистура заяви, че към този момент в провинциите Хама, Латакия, Алепо и Идлиб спокойствието надделява и текущият водещ приоритет в страната е подобреното положение да се запази и в следващите 48 часа.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия: В сравнение с предишните дни със сигурност имаме значителен спад в насилието. Разбира се, това са само 24 часа, от изключителна важност е да пресечем границата от 48 часа, защото именно тогава ситуацията ще бъде разгледана от двамата отговорни души, които уговориха прекратяването на огъня.

Де Мистура подчерта още, че моментното успокояване на обстановката ще бъде използвано, за да се предоставят хуманитарни помощи на многото нуждаещи се в цялата страна.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия: Камиони са в готовност да потеглят. Очакваме единствено оторизация от правителството и молим кабинетът да ни я даде максимално бързо.

Междувременно военновъздушните сили на международната коалиция, която се бори срещу "Ислямска държава" в Близкия изток, унищожиха ключова сграда за производство на химически оръжия за терористичната организация в град Мосул. Това остава най-голямото населено място под контрола на ислямистката групировка и превземането му остава приоритет за коалиционните сили.

По последни данни американското разузнаване подготвя логистична база в близост до града, а ООН се готви за една от най-сложните хуманитарни акции в историята си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политиката като парти в обектива на Скот Бауър
Политиката като парти в обектива на Скот Бауър
Кои са книгите, които е добре да си прочел до 18?
Кои са книгите, които е добре да си прочел до 18?