НОВИНИ

Знаци и послания от прощалната церемонията за Перес

Знакови жестове, споделени пътувания - световните лидери загърбиха национални и политическите различия, за да отдадат последна почит на Шимон Перес. Смъртта на Нобеловия лауреат за мир събра редица стари противници, но и приятели, бивши и настоящи водещи фигури в световната политика.

bnt avatar logo
от БНТ
19:59, 30.09.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Сърдечни прегръдки, премерени поздрави, но и опити за намиране на мост за преодоляване на разделението съпътстваше изпращането на Шимон Перес в последния му път. Израелският премиер Нетаняху и съпругата му Сара се здрависаха с палестинския президент Махмуд Абас, когото израелската страна многократно е обвинявала в насаждане на омраза срещу евреите. По-късно Абас седна като буфер между председателя на Евросъюза Доналд Туск и унгарския премиер Орбан, които имат силни политически противоречия.

Американският президент Обама разцелува Абас, а после застана до Нетаняху, с когото открай време има сложни отношения. Сдържан беше и британския външен министър Борис Джонсън, известен с вербалните си бисери. В статия преди Брекзита той например отбеляза, че кенийският произход на Обама го прави неразположен към Великобритания като бивша колониална сила. Забележката беше определена от някои като расистка.

;

Заради протокола бившите британски премиери Тони Блеър и Дейвид Камерън не бяха на първия ред, но седяха заедно, бъбреха и позираха за снимки, очевидно оставили зад гърба си политическите различия от миналото.

На първия ред френският президент Оланд почти не обърна внимание на своя предшественик и потенциален съперник за поста Никола Саркози. Все пак по инициатива на Оланд двамата пристигнаха в Ерусалим с президентския самолет, на борда беше и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На погребението на Мандела през 2013 г. Оланд и Саркози пътуваха поотделно, сега лидерът на френската десница ще се завърне отново с държавна машина - жест на Елисейския дворец в който наблюдатели виждат политически подтекст.

На израелска земя сегашният премиер Нетаняху и покойният Перес бяха в двата края на политическия спектър и се различаваха по визията си за постигане на мир с палестинците. Днес Нетаняху призна различията помежду им, но добави, че през последните години двамата са станали близки приятели.

Бенямин Нетаняху - премиер на Израел: "Израел скърби за него, светът скърби за него, но ние и светът намираме надежда в наследството му".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска нощ на учените 2016
Европейска нощ на учените 2016
Търсят се доброволци да преподават български и английски в бежанските центрове в София
Търсят се доброволци да преподават български и английски в бежанските центрове в София