НОВИНИ

Светът се сбогува с Шимон Перес

Стари приятели и съперници застанаха рамо до рамо, за да отдадат заедно почит на един от най-големите световни политици, нобеловият лауреат за мир Шимон Перес. Той беше погребан днес в Ерусалим. На церемонията присъстваха десетки държавни и правителствени ръководители от цял свят, сред които и българският президент Росен Плевнелиев.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:47, 30.09.2016
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Ковчегът с тялото на Шимон Перес беше ескортиран от военни от сградата на парламента. Погребението се състоя в националното гробище на ерусалимския хълм Херцел, на името на Теодор Херцел, чиито идеи доведоха до създаването на еврейската държава. В гробищния парк почиват останките на ръководители, политици и войни на Израел.

Стари приятели и съперници застанаха рамо до рамо, за да изпратят Шимон Перес.

Премиерът на страната Нетаняху и съпругата му Сара се ръкуваха и размениха думи с президента на палестинската автономия Махмуд Абас, дошъл да почете паметта на човека, който постигна мира между двата лагера.

Президентите Барак Обама, Франсоа Оланд, бившият американски държавен глава Бил Клитън, генералният секретар на ООН Бан-Ки Мун, първият европейски дипломат Федерика Могерини, българският президент Росен Плавнелиев, представители на Египет и Йордания, британският престолонаследник принц Чарлз и кралят на Испания, Фелипе VI бяха сред представителите на политическия и коронования елит в света.

;

Емоционални спомени споделиха и членове на семейството на Перес, както и известният писател Амос Оз, личен приятел на покойния политик.

Цивия Валден, дъщеря на Шимон Перес: "Баща ми живя дълъг и хубав живот. През всичките тези години той обичаше - семейството си, народа на Израел, държавата Израел. Той обичаше настоящето и обещанията на бъдещето".

Израелският изпълнител тенорът Давид Дор изпя молитва, която традиционно звучи на Йом кипур, денят за опрощаване на греховете на евреите. Такова е било желанието на Перес.

По-късно дошлите за церемонията се отправиха към мястото на погребението.

Шимон Перес почива на метри от други двама големи израелски политици - Ицхак Рабин и Ицхак Шамир.

;

Американският президент заяви, че Перес е вярвал в чудеса, защото е видял чудото да става реалност в Израел и го сравни с личности като Нелсън Мандела.

Барак Обама, президент на САЩ: "Заради неговото чувство за справедливост, неговият анализ на сигурността на Израел, той вярваше, че ционистката идея ще бъде по-добре защитена, когато палестинците също имат своя държава".

Слово произнесе и Бил Клинтън. Видимо развълнуван, Клинтън подчерта личната си връзка с Перес. Бившият американски президент помогна за постигането на споразуменията за мир в Осло, по време на първия си мандат в Белия дом.

Бил Клинтън, президент на САЩ 1993 - 2001 г. "Повече от 70 от неговите 93 години, по един или друг начин, във или извън правителството, той служеше на обществото. Имах честта да споделя 25 от тези години с него. Първо, в общите ни усилия с покойния премиер Рабин, да изковем справедлив и траен мир между Израел и палестинците, после просто като негов приятел, като някой, който го слушаше, учеше се от него и се смееше с него".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече някогашния си опонент велик човек на Израел и на света. Ще намерим надежда в неговото наследство, каза Нетаняху.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Шимон Перес
Спомен за Шимон Перес
Полицейска кола блъсна две деца на пешеходна пътека
Полицейска кола блъсна две деца на пешеходна пътека