НОВИНИ

Танева предложи на ЕК недоговорените бюджети да са в подкрепа на уязвими производители

танева предложи недоговорените бюджети подкрепа уязвими производители
bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 25.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Недоговорените бюджети по европейските програми, които са към Министерство на земеделието, храните и горите, да се пренасочат към уязвими производители, като подкрепа заради COVID-19. Това предложение към Европейската комисия отправи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Съвет на министрите на земеделието на ЕК, който се проведе днес с конферентна видео връзка.

Предложението включва недоговорираните средства да се прехвърлят в общ фонд, който да се управлява като механизъм на извънредна държавна помощ.

,,Това ще бъде един пакет за борба срещу последиците от пандемията. По този начин всяка държава членка бързо и ефективно да има възможност да разписва мерки в рамките на този бюджет“, изтъкна министър Танева.

Това ще позволи да бъдат подпомогнати най-уязвимите производители – сектор „Плодове и зеленчуци“, рибарство и аквакултури, както и млечни продукти. Помощта ще им позволи да компенсират направените извънредни разходи във връзка с COVID -19, както и за възможност за съхранение на продукцията.

„В България ресторантьорството и туризма имат основно значение за разпространението на продукцията на посочените уязвими производители“, коментира министър Танева.

Тя приветства насоките на Европейската комисия за ,,зелени коридори“ и подчерта, че от интерес на фермерите е с предимство по тези коридори за транспорт да бъдат както медицинските стоки, така и храните и превозът на животни.

По време на заседанието беше обсъдено и прилагането на Преходната национална помощ. Министър Танева заяви, че на фона на пандемичната обстановка, в която се намира цяла Европа, страната ни предлага Преходната национална помощ да бъде приложена чрез адаптивни инструменти към настоящата ситуация, като останат ограниченията единствено в секторен план.

„Също така предлагаме и с цел гарантиране перспективата на фермерите да продължим дебата за ОСП, а този за Зелената сделка да бъде отложен”, допълни още Танева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин обяви мерки за справяне с COVID-19
Путин обяви мерки за справяне с COVID-19