НОВИНИ

10 години по-късно - Ботев Пловдив отново ще играе на "Колежа"

феновете ботев строителят колежа бърза левски контрол
bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 15.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

След 10 години ПФК Ботев Пловдив се завръща в своя дом, а новоизградения стадион "Христо Ботев" ще бъде готов да приеме първото си домакинство в края на април за двубоя на канарчетата срещу Левски.

Общо 58,5 млн. лева е цялостната сума, която бе необходима за изграждането на новия стадион, който ще бъде с капацитет от 18500 седящи места и е изграден по най- новите изисквания на УЕФА.

До 31 март трябва да бъде довършен първият етап, който покрива необходимите условия за провеждането на мачове от нашето първенство, като козирките ще са две - в секторите "А" и "В".

"Всеки ден виждам как става все по-добре и по-хубаво, и все по-завършен вид и това ме успокоява. Какво означава? Означава, че първо ще си изпълня обещанието към цялата ботевска общност, второ, едно вътрешно удовлетворение за мен, че сме направили това бижу", споделя Илиян Филипов, който е директор на фирмата изпълнител на строежа.

Вторият етап от строителството предвижда стадионът да отговаря на критериите за покриването на 4-та категория на Европейската футболна централа, като бъде довършено цялостното покритие.

"Това, наистина ще бъде голям исторически момент. След 10 години отново да се върнем. За всички ще бъде едно голямо преживяване, както за ръководство, и фенове, и за самите футболисти. Ние искаме по най- бързия начин да влезем, за да имаме възможност да изградим един добър отбор, който за следващата година да се бори за челните места. И така да напишем една нова история на новия стадион", коментира прокуристът на ПФК Ботев Пловдив Асен Караславов.

Феновете на "канарчетата" също с готовност се включват в довършителните дейности, като най- належащо е поставянето на седалките. Според изчисленията на база инвестиция- седящи места, стойността на всяка от тях е 3162 лв. От клуба ще разчитат на доброволци, които в почивните дни да подпомогнат поставянето им.

Автор: Мария Павлова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха украинец на АМ "Тракия", превозвал 14 мигранти от Сирия
Задържаха украинец на АМ "Тракия", превозвал 14 мигранти от Сирия
Двама души загинаха след като лек автомобил не спря на знак "Стоп" край Шумен
Двама души загинаха след като лек автомобил не спря на знак "Стоп" край Шумен