НОВИНИ

1231 чужденци са намерили работа у нас по време на кризата

1231 чужденци намерили работа нас време кризата
bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 20.05.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

1231 чужди граждани от трети страни са намерили работа у нас по време на кризата заради пандемията от коронавирус. Това съобщава министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на парламентарен въпрос, предаде БГНЕС.

По данни на Агенцията по заетостта в периода от 13 март до 15 май са подадени общо 1455 заявления/декларации за предоставяне на достъп до пазара на труда на граждани на трети държави по реда на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Такъв достъп е предоставен на 1231 лица, от които 332 са за сезонна заетост.

От министерството отчитат, че към настоящия момент не са постъпвали сигнали от работодатели за проблеми, свързани с достъпа на пазара на труда на граждани на трети държави.

По време на пандемията беше наложена пълна временна забрана за влизане на чужденци, независимо от тяхното гражданство, у нас. Тази забрана не важеше за лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на страната, както и за граждани на трети държави, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната.

Снимка: БГНЕС

България беше и една от малкото държави, в които влизането на сезонни земеделски работници, погранични и такива в сферата на туризма, също не беше забранено.

За да се избегнат недоразумения и напрежение по повод изтичането на документи на чужденци по време на извънредното положение у нас, Министерството на труда и социалната политика предложи промени в Закона за чужденците, според които ако на чужд гражданин с разрешено продължително пребиваване му изтичат документите, то те автоматично биват продължени със срок до три месеца след отмяна на извънредното положение.

Именно с такава цел с 6 месеца е удължен и срокът на валидност на разрешенията за постоянно, дългосрочно и продължително пребиваване на чужденци, допълва още министър Сачева в отговора си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменя се задължителният болничен престой за лица над 60 години с COVID-19
Отменя се задължителният болничен престой за лица над 60 години с COVID-19
Русия, Швеция и Чехия са в една група за световното по хокей на лед
Русия, Швеция и Чехия са в една група за световното по хокей на лед