НОВИНИ

146 години безсмъртие: Връх Околчица е център на възпоменателните чествания за делото на Ботев и неговата чета

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:19, 02.06.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

На 2 юни България почита с минути мълчание и сирени героичния подвиг на българския поет и революционер Христо Ботев и неговата чета и на загиналите за свободата на България.

По традиция на историческите места в страната ще има възстановки на революционното минало. И днес е организиран поход по стъпките на Ботев до връх Околчица и поклонение за героите. В Калофер - родния град на Ботев има митинг-поклонение на централния площад в града.

"В човешката история има много държавници, управници, някои от тях са предавали родината, някои са се нагаждали към силните на деня, а наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е направил точно това, неговият идеал е бил свободна България. Христо Ботев не се уповава на идеологии, той е бил реалист, той не се е примирявал към никакви несправедливости. Той е истински пример за свободен човек и затова ще завърша с думите му - няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България всички можем да се гордеем, че сме българи", заяви Кирил Петков, който се включи в честванията на Околчица.

Вижте и още във включването на Татяна Йорданова.

Връх Околчица и лобното място на Христо Ботев (Снимки)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си Нери Терзиева
Отиде си Нери Терзиева
Великобритания празнува платинения юбилей на кралица Елизабет Втора
Великобритания празнува платинения юбилей на кралица Елизабет Втора