НОВИНИ

15 милиона лева за развитие на спортните клубове през годината

Министър Димитър Илиев заяви, че основното финансиране в спорта е за федерациите и олимпийските спортове

милиона лева развитие спортните клубове годината
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 09.01.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев посети днес Монтана и разговаря със спортни деятели и треньори от града и региона.

Илиев заяви, че основното финансиране в спорта е за федерациите и олимпийските спортове, а тази година има и по-висок бюджет за финансиране на спортните клубове – 15 милиона лева. Той прикани спортните клубове от Монтана и региона да кандидатстват като се обосноват с броя на своите членове, постигнати успехи и т.н. Илиев каза, че основната цел на посещението му е да чуе какви са проблемите на спортните деятели по места и какво може да направи държавата чрез Министерството на младежка и спорта, за да ги реши.

Треньорът по джудо и самбо Ташко Танов заяви, че държавата не помага по никакъв начин на спортните клубове по места и липсата на спортно училище в града е проблем. Той посочи, че за 43 години работа е постигнал значителни успехи – негови възпитаници са спечелили около 1500 медала от държавни първенства, има 65 класирания на европейски е световни първенства и в момента клубът съществува само благодарение на положителното отношение на настоящия кмет на Монтана Златко Живков към спорта.

Треньорът по баскетбол Славко Димитров, печелил републиканското първенство по баскетбол при жените с различни отбори, заяви, че в момента държавата сякаш е забравила, че спортът е спасение от всички пороци и се е оттеглила от детско-юношеския спорт и масовия спорт. Той поиска повече часове по физическо възпитание в началната степен на обучение, които да се водят от професионални учители по физическо възпитание, а не от учителя по математика и други предмети. Димитров поиска също държавата да поеме заплатите на треньорите в спортни клубове, в които са доказали, че могат да работят и да постигат успехи в състезания.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че Монтана е спортният център на северозападна България, като има 28 спортни клуба и три колективни спорта на професионално ниво в елитните дивизии. Той посочи, че спортната инфраструктура в града е в добро състояние за разлика от тази в съседните области. Живков коментира, че липсата на национална политика за подкрепа на спорта е голям проблем и в момента всичко в спорта се движи от „ентусиазма и лудостта на някои хора“.

Според Живков проблем в Монтана е и липсата на съвременна спортна зала. Той посочи, че в малки общини като Чипровци и Криводол има построени зали и стадиони с голям капацитет, защото има финансиране по Програмата за развитие на селските райони на ЕС, а в областни градове, които не могат да кандидатстват по тази програма, няма съвременни спортни зали.

Министър Илиев заяви, че е готов да обсъди всички предложения и повереното му министерство да финансира идеите на хората по места.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни инвестиции от 7 млрд. лв. в българската икономика отчита министърът на иновациите
Рекордни инвестиции от 7 млрд. лв. в българската икономика отчита министърът на иновациите
Всеки носител на златен олимпийски медал ще бъде възнаграден с 200 000 евро, обяви президентът на Сърбия
Всеки носител на златен олимпийски медал ще бъде възнаграден с 200 000 евро, обяви президентът на Сърбия