НОВИНИ

20 нови електронни услуги предоставя на сайта си МВР

Министерство на вътрешните работи сграда
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Вътрешното министерство с нови 20 административни услуги за заявления за боеприпаси и оръжия. Така онлайн услугите на МВР стават 74. Гражданите ще могат да подават изцяло електронно на декларации за изгубени, откраднати, повредени и унищожени документи за самоличност.

Освен това ще има възможност за проверка за връчени и невръчени фишове, наказателни постановления или споразумения, които да се плащат онлайн без начисляването на допълнителни такси. Самата проверка няма да означава, че фиша е връчен. Системата все още се актуализира, но до броени дни всички услуги ще се използват нормално, съобщават от МВР.

Ще бъдат подобрени и улеснени процесите по заявяването и обработката на съществуващите услуги, като ще се намали съществено административната тежест за хората и бизнеса, посочват от министерството.

В рамките на извършеното надграждане на системата потребителите ѝ ще могат да проверяват своите връчени и невръчени фишове, наказателни постановления или споразумения и да ги заплащат онлайн без начисляването на допълнителни такси. За улеснение на ползвателите, тези справки ще могат да се правят по различни критерии – ЕГН, номер на лична карта или свидетелство за управление.

Предвидена е възможността гражданите да могат да попълват и подават по електронен път декларация за изгубени, откраднати, повредени и унищожени документи за самоличност. Разработени и интегрирани са електронни услуги, свързани с контрола на общоопасните средства, в това число издаване на разрешения за придобиване по наследство от физически и юридически лица с нестопанска цел на взривни вещества и пиротехнически изделия № 777 в Интегрираната информационна система на държавната администрация.

Автоматизирането на процесите по предоставяне на услуги за потребителите създава възможност за осигуряване на електронен обмен на информация между гражданите, бизнеса и структурите на МВР и изпълнява изискванията на Закона за електронно управление и европейските стандарти на работа.

От МВР предупреждават, че все още се извършват тестове на системата и са възможни временни неудобства.

"Всички са по направление на контрол на общоопасните среда, но имаме надграждане на стари услуги като една от услугите е проверка на електронен фиш и наказателно постановление. Като в надграждането е вече се виждат всички фишове и наказателни постановления както връчени така и невръчени", каза Георги Борисов, директор на Дирекция "Комунискационни и информационни системи", МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушения в две болници по казуса с Даная констатира втората проверка на ИА "Медицински надзор"
Нарушения в две болници по казуса с Даная констатира втората проверка на ИА "Медицински надзор"
27 години затвор получи Даря Трепова за атентата срещу руски военен блогър
27 години затвор получи Даря Трепова за атентата срещу руски военен блогър