НОВИНИ

2023 г. е поставила тревожни топлинни рекорди, констатира доклад на "Коперник"

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:48, 09.01.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изминалата година е била не само най-горещата, откакто се води метеорологична статистика. 2023-та е счупила няколко тревожни рекорда, съобщава "Коперник" - службата на Европейския съюз за климатични промени.

Данните, събирани чрез спътници и съпоставяни с наземни измервания сочат, че след юни, всеки месец от изминалата година е бил най-горещ спрямо най-високите стойности, измервани за същите месеци в предходните години.

Според анализите на "Коперник" високите температури се дължат до известна степен на феномена Ел Ниньо - периода на циклично затопляне на океанската повърхност. Въглеродният отпечатък от човешката дейност, обаче, също оказва своето влияние върху глобалното затопляне.

Уредите на Службата за климатични промени са отчели безпрецедентни нива на концентрацията на парникови газове в атмосферата през 2023 година.

"Доверяваме се на палеоклиматичните доказателства - пръстените в дървесните дънери, пясъчните отлагания в тропическите езера и въздушните мехурчета в ледниците. Не можем да обосновем твърдението си само с нашите съвременни данни, но се опираме и на научната литература, като заявяваме, че 2023-та вероятно е сред най-горещите, ако не и най-горещата година за последните 100 хиляди години", посочи Карло Буонтемпо, директор на климатичната служба "Коперник".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков пред БНТ: Видя се разликата в класите
Николай Желязков пред БНТ: Видя се разликата в класите
Спартак Плевен надви Старт Люблин за първа победа в Европейската северна баскетболна лига
Спартак Плевен надви Старт Люблин за първа победа в Европейската северна баскетболна лига