НОВИНИ

210 земетресения над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20 век - хронология на катаклизмите

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:20, 06.02.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Балкани
210 земетресения рихтер поразили турция началото век хронология катаклизмите
Слушай новината

210 земетресения с магнитуд над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20-и век, съобщи "Дейли сабах" като цитира данни на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Общият брой на жертвите при тези земетресения е близо 87 000 души, а разрушените домове са над 597 000.

Турция е разположена в Средиземноморско-Алпо-Хималайския сеизмичен пояс и претърпява по едно силно и смъртоносно земетресение средно на всеки пет години, показва докладът на Дирекцията за управление при бедствия.

Измит и Адапазаръ след разрушителното земетресение от 7,4 по Рихтер през 1999 г.:

Най-смъртоносно е земетресението от 27 декември 1939 г. с магнитуд 7,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил в североизточния окръг Ерзинджан. Бедствието сравнява със земята цели райони. Загиват 32962 души. Хиляди остават без дом.

Сред по-късните силни земетресения са трусът от 1983 г. в източния окръг Ерзурум с магнитуд 6,9 по Рихтер, катастрофалното земетресение в северозападния окръг Измит от 1999 г. с магнитуд 7,4 и последвалия през ноември същата година трус в близкия окръг Дюздже с магнитуд 7,1, както и земетресението в източния окръг Ван от 2011 г. с магнитуд 7 по Рихтер.

Български аварийни екипи с кучета помагат в спасителните дейности след земетресението в Измит през 1999 г.:

На разрушителния трус в Измит е посветен и документалният филм на Севда Шишманова "Надежда по скалата на Рихтер", който проследява спасителните операции на аварийните екипи и битката за всеки човешки живот. Филмът поставя въпросите за подвига на обикновения човек и отговорността на строителната индустрия, за реакцията на държавата и мисията на медиите.

В края на октомври 2020 г. трус от 7 по Рихтер разтърси Гърция и Турция. Епицентърът беше в Егейско море - близо до турската провинция Измир.

След 65 часа под развалините в Измир: Спасиха 3-годишно момиченце

Днешното земетресение е станало в сеизмологично нестабилния регион, наречен Източноанадолски разлом. Той минава от югозапад на северозапад спрямо югоизточната граница на Турция. Сеизмолозите отдавна са обявили разлома за много опасен, въпреки че там не е имало значителна активност повече от 100 години. Въпреки това в същата зона в миналото са ставали много разрушителни земетресения.

Едно от тях разлюлява земята на 13 август 1882 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Въпреки че е по-слабо от днешното, то предизвиква огромни щети в градовете в района, като в сирийския Алепо са регистрирани около 7000 смъртни случая. Разрушителните вторични трусове тогава продължават близо година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева се срещна с президента на Международната федерация по тенис Дейвид Хагърти
Весела Лечева се срещна с президента на Международната федерация по тенис Дейвид Хагърти
Очаква се успешен зимен туристически сезон
Очаква се успешен зимен туристически сезон