НОВИНИ

25 години по-късно: Изкуствен интелект събра изчезнало момче със семейството му

Четвърт век родителите търсили изчезналия си син

изкуствен интелект
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 20.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

През 1998 година Сие Кингшуай е само на три месеца, когато майка му го оставила да спи, за да отиде до магазина. 10 минути след като се върнала бебето било изчезнало. Последните 25 години семейството на Сие от Синтай в Северен Китай, не са спирали да търсят изчезналия си син без да губят надежда.

Семейството дори предложило награда от 1 милион юана (140 000 долара) за всеки, който може да им помогне със следа.

В края на ноември тази година Сие Кефенг получава неочаквано обаждане от полицията. От него става ясно, че лицево сравнение е довело до намирането на Сие Кингшуай.

"Винаги съм вярвал, че той е все още жив и някой ден ще го открием", споделя Сие Кефенг.

До щастливата развръзка се стига благодарение на алгоритъм на основата на изкуствения интелект, който сравнява лица. Повечето отвлечени деца са отделени от семействата си в ранна възраст и външният им вид претърпява значителни промени с течение на времето. Това е истинско предизвикателство за полицейските разследвания, но не и за изкуствения интелект.

Въз основа на принципа, че чертите на лицето сред роднините са подобни, алгоритъмът може да идентифицира много подходящи потенциални съвпадения, като значително подобрява ефективността на процеса на търсене. В разследването са използвани снимки на двамата родители и по-големия брат на момчето, като по този начин се ограничава търсенето до пет възможности.

Бюрото за криминални разследвания към Министерството на обществената сигурност заяви, че иска да насърчи използването на технологии, включително технология за разпознаване на лица, за борба с трафика на деца и да помогне за събирането на отвлечени деца с техните биологични родители.

През месец май 2016 г. тя създаде платформа за спешно оповестяване на информация за изчезнали деца, известна като „Система за събиране“. С фокус върху мястото, където детето е изчезнало, системата може да разпространи информация сред обществеността в определен географски диапазон чрез 25 мобилни приложения и различни нови медийни канали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джорджо Киелини планира завръщане в Ювентус в ролята на директор
Джорджо Киелини планира завръщане в Ювентус в ролята на директор
Петер Сиярто обяви кога Будапеща ще отмени ветото за членството на България в Шенген
Петер Сиярто обяви кога Будапеща ще отмени ветото за членството на България в Шенген