НОВИНИ

32 жертви на конфликта между Армения и Азербайджан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:23, 28.09.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС

Най-малко 32-ма души загинаха, а десетки са ранени при продължаващите втори ден сблъсъци между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. Двете бивши съветски републики от години спорят за подкрепяния от Армения регион.

Армения и Азербайджан на ръба на война. Тлеещият от началото на 90-те години конфликт за Нагорни Карабах ескалира с нова сила този уикенд, след като през изминалите 4 години ситуацията изглеждаше привидно спокойна.

При сблъсъците от изминалото денонощие са загинали хора и от двете страни, сред тях и цивилни. Арменският президент Никол Пашинян заяви, че е възможно в Южен Кавказ да започне война.

Министерството на отбраната на Армения заяви, че Карабах е бил „подложен на въздушни и ракетни удари" от Азербайджан. Баку твърди, че арменските сили са първите, открили огън, а азербайджанските войски са предприели контранастъпление. В части от Азербайджан е обявено военно положение. През изминалите часове Баку съобщи, че си е върнал контрола върху няколко окупирани от Aрмения селища.

Хикмат Хаджиев, външно министерство на Азербайджан: Това са земи, които повече от 30 години са окупирани. Днес Армения отново откри огън срещу цивилно население. Нашата армия извършва операция по освобождаване на тези земи.

Етническите арменци в Нагорни Карабах обявиха независимост след разпадането на Съветския съюз през 91г. И до днес, обаче, тази територия остава непризната република и е повод за взаимни обвинения и напрежение между Баку и Ереван. Международната общност призова за незабавно прекратяване на сблъсъците и за деескалация на конфликта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп не е плащал приходен данък за 10 от изминалите 15 години
Тръмп не е плащал приходен данък за 10 от изминалите 15 години
Жертвите на COVID-19 надхвърлиха 1 млн. души по света
Жертвите на COVID-19 надхвърлиха 1 млн. души по света