НОВИНИ

Майка на 3 деца почина след отказ да бъде приета от две болници в Монтана

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 17.09.2021 (обновена)
7970
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

От седмица Петя се оплаквала от затруднено дишане. Лекувана е с няколко антибиотика, прегледана е от кардиолог и специалист по белодробни заболявания, а PCR тестът ѝ е бил отрицателен.

"Отношението не е добре на докторите. Те я объркаха с лекарства", казва сестрата Цветелина Бориславова.

На 15 септември състоянието ѝ се влошава и получава направление за настаняване в белодробното отделение на МБАЛ-Монтана. По думи на семейството пристигането на линейката се забавя близо два часа и те решават да я откарат с личен автомобил до болницата.

Там е препратена към Спешното отделение, а оттам - към частна клиника, която се намира в края на града, където също отказват да я приемат.

"Два часа не искат да приемат дъщеря ми, взимат документите и ни препращат в друга болница частна, отиваме там и ни казват, че ние не сме за тука. Обратно ни връщат. Казаха ни, че ако е от ковид, ще я приемат, Защо? Ако не сме от друго, няма ли право всеки един, който е човек да го приемат", разказва бащата на починалата Борислав.

"Тя имаше ускорен пулс. Трябваше да я приберат в кардиология и след това да се лекува пневмонията. Те си хвърляха топката един на друг и стана каквото не трябваше да става. Това е пореден случай. С детенцето ми правиха така, с дядо ми. Безобразие", коментира сестрата Цветелина.

"Търсим правата си. Днес я погребвам. Не трябваше да ни разкарват", споделя майката Нели.

Потърсихме отговор от двете болници:

"Ние сме назначили вътрешна проверка, чрез която да разберем всички факти и обстоятелства около това, че лицето е било на територията на нашето лечебно заведение. Знам само, че е търсила пулмолог и отделение по пулмология, каквото ние нямаме, от което знам, че те нямат никакви претенции към нашето лечебно заведение", обясни Владимир Минчев.

Според заместник-директора по медицински дейности Даниела Белниколова има предприети действия от страна на административното ръководство.

"Със заповед на директора е разпоредено контролната комисия да се събере, да вземе становища, да излезе с протокол и заключение. Искам да кажа, че в никакъв случай не приемаме обвиненията, че нашите действия или бездействия, както твърдят близките, са обусловени от етническия произход и липсата на здравни осигуровки", заяви тя.

От двете болници изказват сърдечни съболезнования към семейството.

Репортер: Матея Маринова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Янев на среща с пътни строители заради неизплатените средства
Премиерът Янев на среща с пътни строители заради неизплатените средства
Международно водолазно учение се провежда край Варна
Международно водолазно учение се провежда край Варна