Около 600 милиона души по света се разболяват всяка година поради консумацията на замърсена храна и 420 хиляди умират от тази причина, според Световната здравна организация.
Тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати с усилията на всички, припомни здравната организация в Деня на безопасността на храните.
"Ние носим колективна отговорност да осигурим здравословна и хранителна диета", подчерта генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. В послание за отбелязване на деня той подчерта, че децата са най-уязвими от този проблем.
"Никой не трябва да умре, опитвайки се да яде", каза етиопският експерт, който подчерта отговорността на производителите, правителствата, транспортните фирми, магазините и ресторантите за безопасността на храните.
Подобряването на безопасността на храната, която ядем, не само намалява детската смъртност и недохранване, но "кара децата да пропускат по-малко учебни часове, а възрастните да подобряват производителността си и намаляват натиска върху здравните системи", заключи ръководителят на Световната здравна организация.