НОВИНИ

45 000 души в САЩ са заразени с коронавирус

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:56, 27.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Общество

САЩ вече са на първо място по брой на заразени в света. В нюйоркска болница по експериментален протокол са започнали да поставят по двама пациенти на един апарат за обдишване, предаде "Ройтерс".

Кризисната ситуация според някои лекари е прекалено рискована, според други това е вариантът за действие, защото коронавирусната епидемия натоварва наличния медицински ресурс.

През предстоящите почивни дни Тръмп ще получи препоръки от съветниците си по следващите мерки за спиране на патогена и рестарт на икономиката, съобщи Белият дом.

Обезлюденият Ню Йорк ярко илюстрира принудителната парализа на Съединените щати. Заразените в щата, американски епицентър на болестта, са близо 45 000, починалите нюйоркчани са 519.

През последното денонощие спешните медицински обаждания са повече, отколкото при атентатите на 11-ти септември. Двама пациенти вече споделят един респиратор.

В трескав Туит президентът Тръмп призова "Дженеръл Мотърс" и "Форд" спешно да започнат производство на апарати за обдишване и не изключи възможността да активира закона за военновременно производство. Щатът Ню Йорк възнамерява да построи осем временни болници.

3 милиона и 300 хиляди американци са били уволнени заради пандемията. В писмо до щатските губернатори държавният глава заявява, че екипът му ще излезе с нови насоки за социално дистанциране, които ще определят зони с нисък, среден и висок риск. Така правителството ще може да препоръчва запазване, затягане, но и смекчаване на ограниченията.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Много хора тълкуват погрешно думите ми за връщане на работа. Хората ще продължат да спазват максимално социално дистанциране, да си мият ръцете, да не се здрависват и всичко останало. Но те трябва да се върнат на работа. Страната трябва да се върне, тя се основава на това.

Според американската Конституция подържането на реда и сигурността, е отговорност на отделните щати. Така президентът Тръмп едва ли може да нареди всеобщо връщане на работа на 12-ти април. Нарастват опасенията, че Луизиана може да е следващото огнище на патогена. Тревожен ръст на нови случаи се наблюдава и в Детройт и Чикаго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 затваря големите заводи в страната
COVID-19 затваря големите заводи в страната
Веска Цветанова, производител: Можем да осигурим хиляди защитни костюми дневно
Веска Цветанова, производител: Можем да осигурим хиляди защитни костюми дневно