НОВИНИ

7 пъти повече са опитите за нелегално влизане у нас в първите 4 месеца на годината

повече опитите нелегално влизане нас първите месеца годината
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 14.05.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов беше на работно посещение в района на ГКПП "Капитан Андреево". Той се запозна с организацията на работата на "Гранична полиция" в участъци от българо-турската и българо-гръцката граница и на ГКПП "Капитан Андреево".

Поясни, че целта му е да се запознае на място с ефективната охрана и същевременно да засвидетелства подкрепата на ръководството на МВР към служителите. Подчерта, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет.

От 1 януари до 30 април 2021 г. опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно през българо-турската граница са с почти 7 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 година.

Служителите на ГД "Гранична полиция" не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната. Задържали са 147 (27 – на ГКПП, 120 – извън зоните на ГКПП). Най-много са задържаните от Сирия, Афганистан и Ирак.

От началото на годината опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно на вход през българо-гръцката граница са с почти 12 пъти повече в сравнение с 2020 година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 нелегални имигранти да влязат в страната, те са се завърнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани са 97 лица (28 – на ГКПП, 69 – извън зоните на ГКПП.

За периода 1 януари до 30 април 2021 г. на изход на държавната граница са задържани 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г.

Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях са били задържани в страната и са регистрирани.

Зам.-министър Катинов обсъди с професионалния състав създадената организация за противодействие на миграционния натиск – една изключително отговорна и постоянна задача, която МВР изпълнява.

На място зам.-министърът се запозна със състоянието на оперативната обстановка и възможностите на използваните системи за наблюдение и охрана на границата. Заедно с директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков и директорите на РДГП - Елхово и Смолян старши комисари Деян Моллов и Стоян Мандаджиев, той посети локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и ГПУ-Ново село и се запозна с условията, при които граничните полицаи работят, както и с техническата им обезпеченост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха общински експерт от Садово в момент на получаване на подкуп
Арестуваха общински експерт от Садово в момент на получаване на подкуп
Три самолета се включват в борбата с градушките в Централна и Североизточна България
Три самолета се включват в борбата с градушките в Централна и Североизточна България