НОВИНИ

85% от българите определят климатичните промени като проблем, под 3% са водили дела в защита на правата си

Айше Сали
от Айше Сали
14:29, 27.06.2023
Чете се за: 01:40 мин.
Още
българите определят климатичните промени проблем водили дела защита правата
Слушай новината

85% от хората в България смятат, че климатичните промени са сериозен проблем, сочи изследване на "Алфа Рисърч", което беше представено по време на гражданския форум "Време за действие за климатични права!".

Дискусията, организирана от "БлуЛинк", събра в Дома на Европа юристи, специалисти по климатични права, народни представители, лекари и активисти срещу климатичните промени.

Експертите обсъдиха необходимостта от закони, които да подобрят качеството на живот и представиха нагласите на обществото по темата.

Здравословната храна, компенсациите за вреди и защитата на дома са сред основните климатични права според участниците в проучването.

За сметка на това обаче едва 27% от анкетираните са участвали в създаването на закони, а 2,9% са водили съдебни дела за защита на климатичните си права.

Според експерта по права и политики за климата от "БлуЛинк" д-р Пламен Пеев са необходими законодателни промени за защита на климатичните права на гражданите, защото Законът за ограничаване на изменението на климата не включва конкретни количествени или секторни цели за намаляване на емисиите, както и мерки за адаптация.

В България съдебните дела, свързани с климата и околната среда, са предимно за замърсяването на въздуха в големите градове, отчетоха на форума.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП няма да подкрепи бюджета, изготвя алтернативен
БСП няма да подкрепи бюджета, изготвя алтернативен
Нови атаки на рекордите на “Витоша 100” този уикенд
Нови атаки на рекордите на “Витоша 100” този уикенд