НОВИНИ

98% спад на чартърите за Бургас – пусти плажове, затворени хотели. Къде са туристите?

спад чартърите бургас ndash пусти плажове затворени хотели туристите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:50, 25.06.2020
7283
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Чартърните полети отдавна са гръбнакът на родния туризъм. С тях пристигат около 85% от чуждите туристи у нас.

За месец юни обаче са отменени 98% от полетите. Неясна остава съдбата на заявените на Летище Бургас и за следващия месец.

В същото време, липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, остави над 70 % от хотелите в най-големия курорт по южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

Страх от коронавирус – така най-кратко може да се определи ситуацията с отмените полети и анулирани резервации по Южното Черноморие.

За сравнение, през месец юни 2019-та сме посрещнали над 315 хиляди туристи, а през тази за същия период са около 6 хиляди.

До края на месец септември на летище Бургас са заявени 10 хиляди и 600 чартъра, което е в пъти по-малко в сравнение на миналата година, а колко от тях ще се осъществят е въпрос с още много неизвестни, коментира данните председателят на туристическата камара в морския град Иван Иванов.

"Подписаните договори с "Фрапорт" и съответните наши и чужди авиокомпании, те имат правото да редуцират през целия период на сезона, какво могат да направят и какво не могат да извършат. Ако седалките не са заети повече от 50%, съответния чартър няма да пътува не само до нас, но и до всяка друга дестинация", каза Иван Иванов пред БНР.

Част от чуждите туристи, пристигащи със самолет по Южното ни Черноморие са собственици на имоти, но всички кацания на двете летища във Варна и Бургас допринасят за стимулирането на вътрешната икономика.

"При положение, че има такъв огромен спад на полети, това означава, че тя буквално е спряла", коментира ситуацията хотелиерът Диана Колчева.

Тя посочи, че липсата на чуждестранни туристи, в началото на лятото, е оставила над 70% от хотелите в най-големия курорт по Южното ни Черноморие "Слънчев бряг" затворени.

"Все още няма яснота и какво ще се случи с пристигащите летовници от трети страни, за които карантината от 14 дни все още не е паднала", коментира на свой ред туроператорът Иван Кирязов.

"Всеки ден имаме анулации, до момента вече са на 80%", пресмята той и смята, че причините за отлива е излязлата в чужбина информация, че у нас е тръгнала втора вълна на коронавирус и туристите отменят резервации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват двама крадци във Варна (ВИДЕО)
Издирват двама крадци във Варна (ВИДЕО)
В COVID криза, ООН с доклад: Нараства употребата на наркотици
В COVID криза, ООН с доклад: Нараства употребата на наркотици