Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Адмирал Ефтимов и командирът на СКС Неапол обсъдиха отбранителното планиране и мерките за повишена бдителност на НАТО

от БНТ
14:52, 12.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
адмирал ефтимов командирът скс неапол обсъдиха отбранителното планиране мерките повишена бдителност нато
Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща днес с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол адмирал Стюарт Мънч, който встъпи в длъжност през юни тази година.

Адмирал Ефтимов акцентира върху стратегическото значение на Черно море за страните в региона и НАТО в контекста на настоящите условия на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници. Той подчерта, че България остава ангажирана в подкрепата си към колективните усилия за осигуряването на безопасно и свободно корабоплаване.

"Отговорност на страните членки на Алианса от Черноморския регион е да гарантират свободата на движение и безопасността на морския трафик, търговските пристанища и военноморските бази“, изтъкна началникът на отбраната. Той бе категоричен, че през годините военните лидери от региона са подчертавали многократно критичната важност на Черно море за националната и колективната сигурност.

На срещата адмирал Ефтимов и адмирал Мънч разгледаха процеса на отбранителното планиране на НАТО, мерките за повишена бдителност и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, както и инициативата за засилено предно присъствие в отговор на войната в Украйна.

Италия се подготвя да поеме командването на многонационалната бойна група в България

Акцент беше поставен и на развитието в сухопътния домейн по отношение на възпирането и отбраната на Югоизточния фланг на НАТО. Адмирал Ефтимов и адмирал Мънч обсъдиха трансформацията на бойната група, разположена на българска територия, в съответствие с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид.

В рамките на визитата си в нашата страна новият командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол ще се запознае с текущото състояние и подготовката на батальонната бойна група.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян е на полуфинал на Световното първенство по борба
Едмонд Назарян е на полуфинал на Световното първенство по борба
Весела Лечева се срещна с ръководството на Националния младежки форум
Весела Лечева се срещна с ръководството на Националния младежки форум