НОВИНИ

Александър Везенков и Боряна Калейн са в Топ 10 на юбилейното 50-о издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2023 г.

Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат обявени през следващата седмица.

сакраменто везенков играят голдън стейт минесота сан антонио оклахома сити първия season tournament нба
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:50, 20.12.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Български баскетбол
Слушай новината

Баскетболистът Александър Везенков и състезателката по художествена гимнастика Боряна Калейн влязоха в топ 10 на юбилейното 50-о издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2023 година.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания). За първи път във вота бяха включени АНСА (Италия), КНА (Кипър) и Косовапрес (Косово) като членове на Асоциацията на балканските новинарски агенции югоизточна Европа (ABNAse).

Везенков направи поредна силна година, в която беше избран за най-полезен баскетболист в Евролигата за сезон 2023/2024 и с Олимпиакос игра финал в най-престижния клубен турнир на Стария континент, загубен драматично от Реал Мадрид. През лятото той подписа договор със Сараменто Кингс и стана вторият българин в историята след Георги Глушков, който се състезава в Националната баскетболна асоциация.

Калейн спечели златото в индивидуалния многобой на европейското първенство по художествена гимнастика, както и световната и европейската отборна титла с националния тим на България. В състезанията на отделните уреди на световния шампионат тя взе сребро на бухалки и лента, а на континенталното първенство прибави сребърно отличие на бухалки и бронз на обръч.

В десетката за 2023 година влязоха още световният шампион на скок височина и златен медалист от Европейските игри Джанмарко Тамбери (Италия), световната шампионка на скок дължина Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия), волейболистката Мелиса Варгас, която помогна на Турция да спечели европейската титла и беше избрана за най-полезен състезател на първенството на Стария континент, световният шампион на открито и европейски първенец в зала на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция), Никола Йокич (Сърбия), който триумфира с титлата в Националната баскетболна асоциация с Денвър и беше избран за най-полезен играч във финалите на лигата, шампионът от Откритите първенства по тенис на Австралия, Франция и САЩ, от Финалния турнир на ATP и финалист на "Уимбълдън" Новак Джокович (Сърбия), който е седемкратен носител на приза "Спортист на Балканите", световната и европейска шампионка по гребане на двойка скул Симона Радиш (Румъния) и италианският мотоциклетист Франческо Баняя, който заслужи световната титла в Кралския клас MotoGP.

Общо 60 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите бяха посочени още европейският шампион по вдигане на тежести в категория до 89 килограма Карлос Насар, който постави и нов световен рекорд в изтласкването, както и световната вицешампионка по карате в категория до 55 килограма Ивет Горанова.

Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат обявени през следващата седмица.

Топ 10 в анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2023 година (по азбучен ред):
Александър Везенков (България, баскетбол)
Боряна Калейн (България, хубожествена гимнастика)
Джанмарко Тамбери (Италия, лека атлетика)
Ивана Шпанович-Вулета (Сърбия, лека атлетика)
Мелиса Варгас (Турция, волейбол)
Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)
Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)
Новак Джокович (Сърбия, тенис)
Симона Радиш (Румъния, гребане)
Франческо Баняя (Италия, мотоциклетизъм)

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропадна срещата на Сираков с НКП и "Левски на левскарите"
Пропадна срещата на Сираков с НКП и "Левски на левскарите"
Мъж нанесе побой на фризьорка в Бургас, защото нямала свободни часове
Мъж нанесе побой на фризьорка в Бургас, защото нямала свободни часове