НОВИНИ

Александра Начева и Габриела Петрова откриват българското участие на ЕП по лека атлетика в Рим

Техните участия, както и на другите български атлети, ще можете да проследите от 7 до 12 юни в ефира на БНТ 3 и на живо на сайта на БНТ!

александра начева успя квалификациите тройния скок европейското зала истанбул
bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 06.06.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната шампионка до 20 години от Тампере 2018 Александра Начева ще открие българското участие на европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени утре в Рим.

22-годишната пловдивчанка ще скача шеста поред в квалификационна група А в тройния скок за жени, а малко след нея в другата група Б ще излезе и Габриела Петрова - европейска вицешампионка в зала от Прага 2015. Надпреварата започва в 12.10 ч българско време на Олимпийския стадион в Рим.

И двете ни състезателки трябва да преодолеят квалификационна норма от 14,10 м или да влязат сред първите 12 най-добри резултата от общо 28 атлетки, за да се класират за финала в дисицпилната, който е на 9 юни вечерта.

През този сезон Начева направи лично на турнира в Пловдив от 14,23 м, а Петрова спечели „Самарско знаме“ с 14,19 м, но има и 14,38 м от зимата. С най-силен резултат в сектора ще излезе бронзовата медалистка от световното в зала в Глазгоу тази зима и трета от олимпийските игри в Токио Ана Пелетейро-Компаоре от Испания.

Малко след това утре, от 13.55 ч, в квалификациите в скока на дължина при мъжете ще участава и Божидар Саръбоюков в конкуренцията на още 28 атлети. Нормата за финал е 8,00 м, а атлет №1 на България за 2023 г. има 8,04 и 8,12 м от двата си старта това лято. Тук са най-добрите в сектора европейци – Милтиадис Тентоглу от Гърция и Матиа Фурлани от Италия, които станаха първи и втори в Глазгоу. Финалът в скока на дължина е на 8 юни.

Във вечерната сесия от първия състезателен ден утре място сред финалистките в скока на височина ще преследва и Мирела Демирева. На митичния стадион в Рим, където на 30 август 1987 г. Стефка Костадинова постави ненадминатия си и до днес световен рекорд от 209 см, бронзовата ни медалистка от Рио 2016 ще гони квалификационна норма от 192 см.

Още в първия ден от европейското ще бъдат раздадени 5 комплекта медали – на 20 км спортно ходене (жени), диск (мъже), гюле (жени), 5000 м (жени) и 4х400 м смесена щафета.

Гледайте европейското първенство по лека атлетика от 7 до 12 юни в ефира на БНТ 3 и на живо на сайта на БНТ!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще протестира решението, с което съдът връща автомобила на Нойзи
Прокуратурата ще протестира решението, с което съдът връща автомобила на Нойзи
Мирослава Минчева и Самуил Донков останаха седми във финала на микс пистолет за Световната купа в Мюнхен
Мирослава Минчева и Самуил Донков останаха седми във финала на микс пистолет за Световната купа в Мюнхен