НОВИНИ

Американското консулство в Ченгду затвори врати

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:16, 27.07.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Американското консулство в китайския град Ченгду затвори врати. След изтичане на 72-часовия срок, който имаха дипломатите, за да напуснат мисията, тя беше предадена на китайските власти.

Едно от последните действия на американските дипломати в консулството в китайския град Ченгду беше да свалят флага на САЩ. В 10 часа сутринта местно време изтече срокът, в който сградата трябваше да бъде сдадена на китайските власти.

През изминалите дни помещенията бяха поетапно освобождавани, бяха премахвани табели и отличителни знаци. Решението е реципрочен отговор на Вашингтон, който преди седмица поиска затварянето на китайско консулство в Хюстън. Причината - мисията била "хъб за шпиони".

"Кражба на американски технологии, съмнително използване на програмите за студентски обмен, и поведение, несъвместимо със стандартите на дипломацията" - още от мотивите на американската страна. И китайските дипломати имаха 72 часа, за да напуснат.

Затварянето на консулствата е поредният етап от ескалация на напрежение между САЩ и Китай. От месеци администрацията на Доналд Тръмп води търговска война с Пекин, през последните месеци Вашингтон многократно обвини Китай, че бездействието на страната е една от причините за пандемията от коронавирус. САЩ протестират и закона за сигурността, който Пекин наложи на Хонконг.

След затварянето на консулството в Хюстън, Китай остава с 4 други консулства в САЩ и посолство в американската столица Вашингтон. САЩ също остават с 4 консулства на територията на Китай и с посолство в Пекин, както и мисия в Хонконг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха 80 000 души от курорт във Виетнам заради 3 положителни проби за коронавирус
Евакуираха 80 000 души от курорт във Виетнам заради 3 положителни проби за коронавирус
Съдът отложи делото за строежа на "Алепу"
Съдът отложи делото за строежа на "Алепу"