НОВИНИ

Анализатори: Машинното гласуване ще препятства отбелязването на повече от една преференция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:23, 15.06.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Избори 2023
Слушай новината

По-сериозен ефект от гласуването с преференции очакват анализаторите. Според тях машинното гласуване ще препятства отбелязването на повече от една преференция и така валидните бюлетини с отбелязани предпочитани кандидати ще бъдат значително повече. По мнението на експертите повече преференции ще има и заради влизането на млади лица в листите. Те били силно комуникативни в социалните мрежи и привличали периферия, която да ги подкрепи.

Феноменът повече от една преференция би трябвало да остане в историята с машинното гласуване, ако софтуерът забрани избирането на повече от едно отбелязване на предпочитание в кандидатската листа. До момента не малка част от преференциите минаваха в графата "невалидни", защото за една листа се отбелязваха по двама и дори по трима предпочитани кандидати, най-често да се отчита т.нар. "контролиран вот".

"Защото чрез преференциите може дори уникален код да се направи, понеже сгрешена преференция не прави бюлетината невалидна. Прави гласа за преференцията невалиден, но за партията не", каза политологът Стойчо Стойков.

Анализът на резултатите от предишни избори показва, че преференциално гласуват хора с висше образование от професионалните общности на лекарите, юристите, университетските преподаватели и високотехнологичния бизнес. А най-много преференции пък събират кандидатите, които са известни с успешна професионална кариера, а след това се нареждат утвърдени имена от политическата сцена.

"Преференциалният вот ще бъде предпочетен от хора, които имат много по-голям афинитет да гласуват за личности. При този тип гласуване не са безконтролни партийните централи. Защото партийната централа нарежда листата по определен начин. Но при сравнително ниския праг на преференции, какъвто съществува в момента в нашия избирателен закон, със сравнително малко гласове листата може да бъде пренаредена и на избираеми места да отидат хора, които от партийните централи са поставени на по-задни места", казва политологът Росен Карадимов.

"Експертната общност е единна в мнението, че това е мажоритарният елемент, който добре работи в българската избирателна система. И той работи все по-добре, все повече се усъвършенства", казва политологът Стойчо Стойчев.

Навлизането на млади лица в листите, които партиите и коалициите поставят на границата на избираемите места се очаква да доведе до скок в ползването на преференции и пренареждането им, защото избирателите на средна и по-млада възраст са склонни много повече да гласуват за личности.

"И това е едно от добрите неща, които биха се случили на тези избори. Това може да доведе до две неща: първо това, което вие казвате, че може да пренареди тези млади хора напред - на избираемите места. И като се има предвид възможността за комуникация на младото поколение в социалните мрежи и тази невидима агитация, която върви в рамките на една предизборна кампания, това е напълно възможно и би било много добър резултат", каза политологът Росен Карадимов.

Преференциалната кампания може да се окаже решаващия фактор в тези листи, в които се залага на подкрепата за предпочитан кандидат като водещ мотив.

"Вътрешно партийната конкуренция повдига електоралния резултат на самата партия. Когато двама кандидати от една листа се борят за гласове допълнително те могат да привлекат такива периферии, които в противен случай не биха гласували за тази партия", каза политологът Стойчо Стойчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследователите предупреждават: В България ще има демографски пустини
Изследователите предупреждават: В България ще има демографски пустини
Байдън в Брюксел: Америка се завърна
Байдън в Брюксел: Америка се завърна