НОВИНИ

Австралия детронира САЩ и се класира за четвъртфиналите на United Cup

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:14, 01.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
австралия детронира сащ класира четвъртфиналите united cup
Слушай новината

Отборът на Австралия стана вторият сигурен участник в четвъртфиналите на тенис турнира за смесени отбори United Cup, на който "кенгурутата" са домакин, а мачовете се провеждат в Пърт и Сидни.

В последния си сблъсък от група "С" австралийците записаха дебютния си успех в турнира, надигравайки с 2-1 победи тима на САЩ и по този начин свали американците от трона в надпреварата, след като именно те триумфираха в първото издание през миналата година.

Дуелът започна отлично за домакините, които поведоха в резултата чрез Алекс Де Минор, който победи с 6:4, 6:2 Тейлър Фриц, но впоследствие Джесика Пегула надигра Айла Томлянович със 7:6(6), 6:3.

По този начин срещата на смесени двойки се оказа решаваща за изхода от битката, а в нея Сторм Хънтър и Матю Ебдън сразиха Пегула и Раджийв Рам с 6:3, 6:1, носейки крайния успех на Австралия.

Тази победа за австралийците обаче доведе до интересен развой в групата, където всички три отбора се оказаха с баланс 1-1 в сблъсъците си и 3-3 в отделните мачове. Така победителят в крайното подреждане трябваше да бъде определен спрямо показателите за представянето в отделните сетове, където Австралия беше с най-добри показатели и така домакините продължиха напред към четвъртфиналите на United Cup.

Този развой в група "С" се оказа благоприятен и за състава на Китай, който вече приключи участието си в груповата фаза с баланс 1-1, но с общо 4 победи в отделните мачове азиатците си гарантираха, че ще завършат поне като отбора с най-добри показатели от тези на второ място в Пърт, което също ще им даде право да играят на четвъртфиналите в турнира. Развръзката в група "Е" предстои да стане ясна утре след сблъсъка между Сърбия и Чехия, в който победа за западните ни съседи, водени от Новак Джокович, ще означава сигурно продължаване към следващата фаза.

В същото време в друг от сблъсъците навръх 1 януари в Сидни Франция победи Германия с 2-1 успеха.

Александър Зверев даде аванс на Бундестима, след като срази шампиона от Sofia Open 2023 Адриан Манарино с 4:6, 6:4, 6:3, а във втория сингъл за деня Каролин Гарсия надви Анжелик Кербер с 1:6, 6:2, 6:2.

В крайна сметка се стигна до решителен мач на двойки, в който Гарсия и Едуар Роже-Васлен се справиха с Кербер и Зверев след 7:6(4), 2:6, 12-10, отразявайки и мачбол в шампионския тайбрек.

По този начин Франция оглави класирането в група "D" и при нов успех утре срещу Италия ще си осигури място в четвъртфиналите на United Cup. Германците засега са втори с баланс 1-1, докато "Скуадра Адзура" е на дъното, след като допусна поражение в първия си сблъсък.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата поскъпва в цялата страна, с изключение на София
Водата поскъпва в цялата страна, с изключение на София
Бернд Нойендорф: Очаквам с нетърпение Евро 2024
Бернд Нойендорф: Очаквам с нетърпение Евро 2024