НОВИНИ

Байдън: Путин ще нахлуе в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
00:35, 19.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
САЩ
байдън северен поток русия нападне украйна
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е убеден, че руският президент Владимир Путин е взел решение да нахлуе в Украйна.

"Имаме основания да мислим, че руските сили планират и възнамеряват да нападнат Украйна идната седмица, през следващите няколко дни", каза Байдън пред репортери в Белия дом. "Към този момент съм убеден, че Владимир Путин е взел решението", допълни американският президент и добави, че според САЩ Русия ще атакува украинската столица Киев.

Байдън остава скептичен по въпроса за изтеглянето на Русия от границата с Украйна

По-рано ръководителите на проруските сепаратисти в Донбас започнаха евакуация на цивилното население към Русия.

Сепаратистите в Донецк наредиха евакуация на цивилното население

Украинското военно разузнаване твърди, че руски специални части са заложили експлозиви под инфраструктурни обекти в Донецк и призова хората да останат по домовете си. Руски информационни агенции съобщиха за две експлозии в Луганск и пожар в участък на газопровод в района.

Мощна експлозия в Луганск (ВИДЕО)

Обявената евакуация на цивилните от Донецк и Луганск засяга 700 000 души. Според Белия дом тази стъпка е "добър пример" за това, от което се опасяваме. Русия разпространи видео на изтеглящи се части от границата с Украйна, но Съединените щати отчитат изпращането на допълнителни подкрепления. Според оценки на Вашингтон Москва вече е струпала по украинската граница между 170 000 и 190 000 военни, спрямо 100 000 в края на януари.

Нови сателитни изображения показват военна активност в Беларус, Крим и Западна Русия до границата с Украйна, съобщи частната американска компания Maxar. Тя уточнява, че се вижда голямо ново струпване на хеликоптери в северозападната част на Беларус и разполагане на танкове, транспортни средства за жива сила и средства за поддръжка край летище Милерово, на 30 километра от границата с Украйна.

Германският външен министър Аналена Бербок не мисли, че пълномащабна инвазия е най-вероятният сценарий, но не изключва Москва да осъществи преврат, да атакува ключова инфраструктура или да предизвика насилие, за което да обвини Киев.

Украинските власти също оценяват като малко вероятна хипотезата за мащабна агресия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време и затопляне днес
Слънчево време и затопляне днес
Мощна експлозия в Луганск (ВИДЕО)
Мощна експлозия в Луганск (ВИДЕО)