НОВИНИ

Байерн Мюнхен защити титлата си в Германия след уникална драма в последния кръг на Бундеслигата

байерн мюнхен защити титлата германия уникална драма последния кръг бундеслигата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 27.05.2023 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Байерн Мюнхен стана шампион на Германия по футбол за 11-и пореден път след рядко виждана драма в последния кръг. Баварците спечелиха с 2:1 като гости на Кьолн след късен гол на Джамал Мусиала и свалиха от върха Борусия Дортмунд, който завърши наравно 2:2 у дома срещу Майнц.

Борусия Дортмунд водеше с две точки преди началото на последния кръг и се нуждаеше от победа срещу Майнц или провал на Байерн в Кьолн. Нито едното обаче не се случи.

Байерн поведе още в осмата минута на стадиона на Кьолн, когато Кингсли Коман стреля от ъгъла на наказателното поле и изпрати топката в горния десен ъгъл. Само седем минути след този гол падна и първият на "Сигнал Идуна Парк", но във вратата на домакините от Дортмунд. Андреас Олсен засече подаване от ъглов удар с глава и даде преднина на Майнц.

Дортмунд получи възможност да изравни само четири минути по-късно, когато Рафаел Гереро бе съборен в наказателното поле и домакините получиха дузпа. Себастиан Алер обаче стреля много слабо и Фин Дамен отрази неговия удар.

Мъката по трибуните на "Сигнал Идуна Парк" се засили многократно след още пет минути игра, тъй като Майнц вкара и втори гол. Карим Онисиво засече още едно центриране с глава и увеличи преднината на гостите.

Остатъкът от двубоя в Дортмунд бе канонада към вратата на Майнц, но топката така и не попадна във вратата на гостите до 69-ата минута. Тогава Джовани Рейна асистира на Рафаел Герейро, който върна надеждите на феновете с попадение за 1:2.

В следващите минути привържениците на Борусия гледаха най-вече към телефоните си и мача в Кьолн, който ги хвърли в неочакван екстаз в 81-та минута. Серж Гнарби от Байерн игра с ръка в наказателното поле и "козлите" получиха дузпа, която Деян Любичич изпрати в мрежата на баварците за 1:1.

След това попадение Дортмунд се завърна на върха във виртуалното класиране с точка пред Байерн, който обаче не се предаде до края и стигна до шампионски гол в 89-ата минута. Джамал Мусиала, появил се в игра четири минути по-рано, получи топката от Серж Гнабри и бе точен за крайното 2:1, върнало Байерн начело с точка преднина.

Борусия направи финален натиск в търсене на два гола в добавеното време. Едно попадение на Себастиан Алер в петата минута бе отменено заради засада, а в следващата атака Никлас Зюле вкара с рикошет за 2:2.

Дортмунд обаче нямаше повече време и последният съдийски сигнал съкруши десетките хиляди на "Сигнал Идуна Парк", които чакаха първа титла от 2012 насам. В същия момент пък футболистите на Байерн се поздравиха с 11-ата си поредна.

Двата отбора ще играят догодина в Шампионската лига по футбол заедно с РБ Лайпциг и Унион Берлин.

Лайпциг спечели с 4:2 срещу Шалке като домакин, след като Кристофър Нкунку вкара два гола, а по един добавиха Юсуф Поулсен и Конрад Лаймер. Така тимът от Гелзенкирхен, който се нуждаеше от задължителна победа, изпадна със сигурност във втора дивизия.

Унион ще играе за първи път в историята си в Шампионската лига, след като берлинчани надвиха с 1:0 Вердер Бремен с попадение на Рани Кедира в 81-та минута. Преди този мач Унион бе равен на четвъртото място с Фрайбург, който отстъпи с 1:2 на Айнтрахт Франкфурт и остана пети.

Франкфурт завърши сезона седми при равенство в точките с шестия Байер Леверкузен, който днес загуби с 0:3 в Бохум.

Освен Шалке, от елита изпадна и Херта Берлин, докато Щутгарт спечели само точка при 1:1 с Хофенхайм и ще играе плейоф за оставане в Бундеслигата. Съперник на Щутгарт ще бъде Хайденхайм или Хамбургер ШФ, които са съответно втори и трети във втора дивизия.

За момента в елита със сигурност се завръща само шампионът Дармщадт. Вторият в класирането също печели промоция, а третият играе плейоф срещу Щутгарт.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еди Пенев след злaтния медал на Световната купа във Варна: Игрите в Париж са основната ми цел
Еди Пенев след злaтния медал на Световната купа във Варна: Игрите в Париж са основната ми цел
Михаил Атанасов ще бъде национален треньор и водач на българската делегация за юноши и девойки на „Ролан Гарос“
Михаил Атанасов ще бъде национален треньор и водач на българската делегация за юноши и девойки на „Ролан Гарос“