НОВИНИ

Българин от Видин е сред пазителите на реда в САЩ в извънредната ситуация

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:33, 29.03.2020
5252
Чете се за: 01:18 мин.
Сигурност и правосъдие

Повече от 30 българи - полицаи в Съединените щати, са на първа линия в борбата с престъпността, а в сегашната ситуация отговарят и за поддържането на реда в борбата с Covid-19. Наскоро те се обединиха в Българо-американска полицейска асоциация. Как Чикаго, градът с най-голямата българска общност се справя с кризата?

Българин от Видин е сред пазителите на реда в Чикаго в условията на извънредната ситуация.

Давид Беков, полицай от Чикаго: Ние сме първата линия, когато някой се обади на 911. Ние сме тези, които отговаряме, разследваме и вземаме мерки.
Аз работя като обикновено ченге в кола, в патрулираща кола. Работя в южната част на Чикаго, където престъпността е доста по-голяма.

В интернет, от Българо-американската полицейска асоциация отправят призив към хората. Избягвайте паниката, мислете логично и със здрав разум. Прекратете разпространението на коронавируса, като си стоите вкъщи.

Давид Беков: Паника има, естествено, че има, но положението не е зле според мен. В магазините все още има храна, има тоалетна хартия, има всичко, от което човек може би се нуждаел. Бизнесите са затворили, тези, които не са най-нужните бизнеси. Няма големи проблеми. Хората са добре, седят си вкъщи доброволно повечето от нас, понеже не искат да разпространяват вируса.
Затворени са публичните места, парковете, баровете, клубовете. По принцип на улицата няма хора, няма събирания на хора повече от двама или трима човека.

Полицаите са снабдени с маски и ръкавици, а заразата в града се увеличава.

Давид Беков: В моята станция, където работим, ние сме 650 полицаи, няма проблем, няма случай от наши болни. Знам, че в Чикаго вече има полицаи, които са заразени.

Давид Беков идва в Америка, когато е 15-годишен. Завършил е криминология и право. Вижда съществена разлика между американските и европейските полицаи.

Давид Беков: Почти като военни са американските полицаи, в хубавия смисъл на думата, не лошия. Но и препятствията, които те имат, са доста по-различни от тези, които европейските полицаи имат. Наистина е съвсем различна вселена.

Полицаят от Чикаго има и послание към близки и приятели в България.

Давид Беков: Бих им казал да бъдат разумни и да се пазят.

Българските полицаи в Америка полагат усилия да намерят още свои колеги-сънародници, които са зад океана с мисия да помагат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ню Йорк няма да бъде поставен под карантина
Ню Йорк няма да бъде поставен под карантина
Вълна от доброволци. Как ще бъдат разпределени?
Вълна от доброволци. Как ще бъдат разпределени?