НОВИНИ

Българите ще влизат в Турция със сертификат за ваксина или документ за антитела

облекчения българските турските туристи
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 31.05.2021
7195
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Облекчения за българските и турските туристи договориха България и Турция. Желаещите да почиват в Турция вече могат да преминават през граничните пунктове със сертификат за ваксина или документ, удостоверяващ наличието на антитела. Това потвърди днес новият генерален консул на република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Ще се признават всички ваксини, които България поставя. Досега влизането на турска територия беше възможно единствено с негативен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа. За децата, чиито родители са ваксинирани и пътуват с тях, няма да се изисква ваксина или PCR.

Българската страна също ще допуска турски граждани, които имат поставени ваксини. Договорено е страната ни да приема и хората, които са имунизирани с китайска ваксина, каквато в Турция масово се прилага.

„Очаквам с облекчаването на мерките да се увеличи потокът от туристи – както към Турция, така и към България“, коментира генералният консул на Турция в Пловдив.

Проверка на граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Капъкуле“ от почивните дни показа увеличен трафик от туристи, пътуващи с автобуси и леки автомобили към Турция и обратно. Очаква се по инициатива на Търговско-промишлената палата в Одрин на границата да бъде изградена мобилна лаборатория, която да прави бързи PCR тестове. Резултатът от тях ще е готов за 30 минути.

Корхан Кюнгерю заяви още, че и след политическите промени в България турската държава ще продължи да спазва договора си с Европейския съюз и няма да допуска незаконното преминаване на мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията евакуира хора от наводненията в Нова Зеландия
Армията евакуира хора от наводненията в Нова Зеландия
Топ 5 на най-скъпоплатените треньори в световния футбол
Топ 5 на най-скъпоплатените треньори в световния футбол